Πάνω και από τα 1.670 δολάρια διαπραγματεύεται την Τετάρτη ο χρυσός, καθώς το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διατηρείται, με φόντο τις νέες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη και το «πλήγμα» στο κύρος του δολαρίου.

Η άνοδος σε επίπεδα-ρεκόρ των spreads Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας έρχεται να «θυμίσει» στους επενδυτές ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν… «τελείωσε» με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας,

κλονίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.Την ίδια στιγμή, παρά τη διατήρηση του ‘ΑΑΑ’ από τη Moody’s για τις ΗΠΑ, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης αν η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωθεί.

Μετά το «σίριαλ» για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες «αποκαλύπτουν» την αδυναμία των ρυθμών ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ ξένοι αναλυτές σημειώνουν ότι το «κύρος» του δολαρίου έχει ήδη πληγεί.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν λείπουν εκτιμήσεις αναλυτών όπως του Michael Lewis, επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Deutsche Bank, που κάνουν λόγο για περαιτέρω ράλι του χρυσού κατά 20%-30% στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων.

Η τιμή spot του μετάλλου στο Λονδίνο έφτασε νωρίτερα τα 1.671,60 δολάρια η ουγγιά. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου σημειώνει άνοδο 27,3 δολαρίων, στα 1.671,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στα 1.675,90 δολάρια.

Πηγή: capital.gr