Μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν κατάφερε την Τρίτη να αποφύγει την υποχώρηση σε νέα χαμηλά 14 -και πλέον- ετών. Στο ίδιο διάστημα οι απώλειες των τραπεζών αγγίζουν το 19%, ενώ ο FTSE20 έκλεισε σήμερα κάτω από τις 500

μονάδες, για πρώτη φορά από το Μάιο του 1996. Το συναλλακτικό μοτίβο δεν διαφοροποιήθηκε έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς ο όγκος παρέμεινε στα επίπεδα των 2-23 εκατ. τεμαχίων,

ο τζίρος ελαφρά υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ και το εύρος διακύμανσης τουΓενικού Δείκτη διαμορφώθηκε σε 3,71%.Αναλυτές κάνουν λόγο για κακό επενδυτικό κλίμα στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς η ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ αντισταθμίζει την ανακούφιση για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

Ανησυχία που δεν αναμένεται να «ανακουφιστεί» σύντομα, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά, σε μία περίοδο που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά σημάδια αποκλιμάκωσης εμφανίζει.

Όπως εξηγούν, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενδεχόμενη κινητικότητα στο εγχώριο «μέτωπο», είτε στο επίπεδο της ενοποίησης του τραπεζικού κλάδου είτε στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων, θα μπορούσε να προσφέρει κάποια στήριξη στις ελληνικές μετοχές. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, η αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη, οι τζίροι αδύναμοι, η αποστροφή ανάληψης ρίσκου στο ζενίθ, με αποτέλεσμα η υποχώρησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα να μην μπορεί να αποκλειστεί για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,25% στο χαμηλό ημέρας των 1.144,29 μονάδων. Συνολικά διακινήθηκαν 22,73 εκατ. τεμάχια, αξίας 50,93 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 117 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 27 διατήρησαν θετικό πρόσημο και 136 παρέμειναν αμετάβλητες.

Για το δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 3,84%, στις 798,84 μονάδες.

Πηγή: capital.gr