Υπό την στενή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά σχέδιο διάχυσης των 15 δισ. ευρώ του κοινοτικού πακέτου σε επιχειρήσεις, ανέργους και μεγάλα έργα.

Μετά το πράσινο φως για την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ στο 95% που έδωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά. Καλείται να δώσει τέλος στις μεγάλες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών και να βγάλει από το

«ράφι» τα αναξιοποίητα 15 δισ. ευρώ (επί συνόλου 21 δισ.) του ΕΣΠΑ.Οι εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να δυσπιστούν, καθώς οι υποσχέσεις για ενεργοποίηση δεκάδων προγραμμάτων στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν εκπληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην αρχή βρίσκονται τα προγράμματα ρευστότητας μέσω δανείων επιδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, πολλές επιδοτήσεις δεν προκηρύχθηκαν, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα των αιτήσεων αξίας πολλών δισ. ευρώ από 2.000 επιχειρήσεις που ήθελαν να υπαχθούν στις διατάξεις του προηγούμενου επενδυτικού νόμου. Μεγάλα έργα έχουν σταματήσει και εκατοντάδες μικρά περιφερειακά έχουν μείνει στα χαρτιά.

Αυτή είναι και η αιτία πίσω από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει πλέον η Κομισιόν. Η πανίσχυρη «ομάδα δράσης» υπό τον Όλι Ρεν αναλαμβάνει και την παροχή «τεχνικής βοήθειας» στα έργα του ΕΣΠΑ με στόχο, να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα «νεκρά» έργα, να επιταχυνθούν όσα

είναι δυνατό να διασωθούν και τα υπόλοιπα λεφτά (υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ) να αναδιατεθούν με έμφαση σε έργα υποδομής για να κινηθεί η οικοδομή και η αγορά προμηθευτών, στις δράσεις στήριξης των ανέργων και –κυρίως– στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί άμεσα να δώσει στην αγορά τις επιδοτήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί αλλά καθυστερούν, και παράλληλα να ετοιμάσει τη νέα «γενιά». Κομβικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών.

Σε συσκέψεις τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκε από τις τράπεζες η μεγαλύτερη συμμετοχή τους αλλά και η πραγματική συμβολή στο ΕΣΠΑ καθώς αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι δεν συμβάλλουν όσο θα έπρεπε στην ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα.

Με το σκεπτικό ότι οι επιδοτήσεις που δίδονταν έως τώρα δεν μπορεί να συνεχιστούν, καθώς τα χρήματα δεν είναι επαρκή για να δώσουν λεφτά σε πολλούς, η κυβέρνηση στρέφεται προς τη λύση της παροχής δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο και κάλυψη των εγγυήσεων από το κράτος.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση σε δράσεις δημιουργίας επιχειρηματικών συνεργασιών φορέων (business clusters), επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών, και στην επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Η Ομάδα δράσης της Επιτροπής θα υποβάλλει προτάσεις για ρυθμίσεις μέσω νόμου και άλλων μέτρων για την ταχεία απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Γλυνός, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο ρόλος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα.

 

Πηγή: capital.gr