Με e-mail θα μπορούν να αποστείλουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς μέχρι τις 22 Αυγούστου τις προτάσεις τους για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Όπως είπε κατά την έναρξη του διαλόγου ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση συζητά όλες τις προτάσεις, ωστόσο κάθε πρόταση που θα επιλέγει θα πρέπει να συνοδεύεται και από ισοδύναμο αποτέλεσμα.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η φορολόγηση των ακινήτων και οι συντελεστές ΦΠΑ Η συνεδρίαση αυτή της διακομματικής επιτροπής αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνάντηση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματός της κ. Παπαρήγα, η οποία, όπως ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ, «θα ζητήσει από τον υπουργό να την ενημερώσει για τα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία της κρίσης, του χρέους και το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 20% στο 15%. Για τον Φ.Π.Α. εξετάζεται η μείωση του ψηλού συντελεστή στο 20%, του μεσαίου στο 10% και η κατάργηση του μικρού, ενώ ενδεχομένως να δημιουργηθεί ο λεγόμενος «πράσινος» ΦΠΑ ύψους 1-3% για όλες τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον όπως οι ΑΠΕ.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η σύνδεση άλλων με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η μείωση της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις γονικές παροχές για να τονωθεί ο κατασκευαστικός τομέας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ακόμη η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κατάρτιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και η μείωση της απασχόλησης μέσω της εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και το κλείσιμο ή συγχώνευση δημόσιων φορέων.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαι σε άρθρο του στην εφημερίδα «Les Echos» εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αν οι νόμοι που ψηφίζονται στην ελληνική Βουλή εφαρμοσθούν και επιτύχει η τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Κομισιόν. Τις επόμενες ημέρες ευρωπαϊκό κλιμάκιο θα εγκατασταθεί στην Αθήνα για να συντονίσει αλλά και να ελέγξει το κυβερνητικό έργο.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς της πρώην ανατολικής Γερμανίας και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: skai.gr