Σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους με σκοπό να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος και το Κογκρέσο. «Θέλω να ανακοινώσω ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στην στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα

τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας» επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

«Η συμφωνία αυτή, συνέχισε, εφ΄ όσον φυσικά υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04.00 ώρα Γκρίνουιτς της Τετάρτης) θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών».

Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει κατ΄αρχήν την περικοπή περίπου ενός τρισ. δολαρίων των δαπανών για τα επόμενα δέκα χρόνια, περικοπές για τις οποίες συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι εν λόγω περικοπές «δε θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία μας».

«Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ, ή δώδεκα μήνες… Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό . Και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γι αυτό», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: skai.gr