Ενωμένοι και αποφασισμένοι είναι οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου Ημαθίας και Πέλλας να διεκδικήσουν 30 λεπτά το κιλό, όσον αφορά τη φετινή τιμή του προϊόντος.

Αυτό αποφάσισαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο πρώην Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου (σε μια κατάμεστη αίθουσα), παρουσία της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζιάκρη, του Βουλευτής Πέλλας Ηλία Θεοδωρίδη, των τριών βουλευτών Ημαθίας Τάσου Σιδηρόπουλου, Θανάση Γικόνογλου και Άγγελου Τόλκα και του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ Θόδωρου Παπακωνσταντίνου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στα 25 λεπτά/κιλό φαίνεται να προσανατολίζονται οι μεταποιητές όσον αφορά την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου. Εν τω μεταξύ, σύσκεψη για το βιομηχανικό ροδάκινο συγκαλεί αύριο, Τρίτη 11 Ιουλίου το απόγευμα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας με την συμμετοχή εκπροσώπων των μεταποιητών αλλά και των ομάδων παραγωγών. Όπως όλα δείχνουν μετά από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις και λόγω της έλλειψης προϊόντος, εκτός του γεγονότος ότι θα απορροφηθεί στο σύνολό της η παραγωγή, έχει έρθει η ώρα να ανακοινωθεί και η πολυπόθητη τιμή. Σύμφωνα, με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη της Κυριακής, οι παραγωγοί θα διεκδικήσουν ελάχιστη τιμή 30 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους των μεταποιητών η τιμή που θα αντιπροτείνουν οι βιομήχανοι θα κυμανθεί στα 25 λεπτά το κιλό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα ο κλάδος της παραγωγής και μεταποίησης παρά τα χρόνια προβλήματά του δείχνει να «αντέχει», κάτι το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από όλους τους αρμόδιους ώστε τουλάχιστον από φέτος να τεθούν οι βάσεις για μια πιο υγιή προοπτική.
Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή για το συμπύρηνο έφθασε στα 0,20 λεπτά/κιλό ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί έλαβαν τελικά 0,15-0,17 λεπτά/κιλό. Τα αποθέματα όμως φέτος στις αποθήκες είναι μειωμένα συγκριτικά με πέρσι. Κυμαίνονται γύρω στους 55.000 με 60.000 τόνους, έναντι των 95.000-100.000 τόνων που ήταν το 2010.
Επίσης, οι μερικές εκριζώσεις οδήγησαν σε μείωση της φετινής παραγωγής σε 350.000 τόνους, από 400.000 τόνους το 2010, ενώ στη γενικότερη αισιοδοξία συμβάλλει και το γεγονός ότι οι χώρες που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος, είναι στιβαρές οικονομικά. Βέβαια, υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες και οι σημαντικότεροι από αυτούς, είναι ότι φέτος η τιμή της ζάχαρης είναι διπλάσια από πέρσι, το κόστος για το κουτί της κομπόστας αυξήθηκε κατά 10%, ενώ σε ανοδική πορεία κινήθηκαν ρεύμα και καύσιμα.
Διαπραγματευτική ομάδα
Ο παραγωγός και πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης» ροδακινοπαραγωγών, Νομού Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης τόνισε στη σύσκεψη της Κυριακής στο Μακροχώρι: «Δηλώνουμε πως οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να στοιχηθούν πίσω από την διαπραγματευτική ομάδα ώστε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Αύριο το απόγευμα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Η πρότασή μας για την τιμή είναι 30 λεπτά το κιλό και πάνω. Δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις επειδή φέτος υπάρχει έλλειψη προϊόντος. Εμείς θέλουμε να βάλουμε μια βάση φέτος και για τις επόμενες χρονιές. Θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αγρότη και βιομηχανίας. Αν δεν υπάρχει βιομηχανία δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Όμως αν δεν υπάρχει πρώτη ύλη δεν μπορεί να υπάρξει και βιομηχανία», κατέληξε.
Πηγή: naousanews.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα