Την κατεδάφιση 5.000 έως 10.000 αυθαιρέτων αμέσως μετά το καλοκαίρι προανήγγειλε, μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, η γενική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Εξήγησε ότι πρόκειται για αυθαίρετα που βρίσκονται κυρίως στην Αττική και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση «τακτοποίησης», είτε γιατί βρίσκονται σε αιγιαλούς, δασικές περιοχές, ρέματα ή αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως είπε οι μπουλντόζες θα μπουν και σε μεγάλες κατασκευές.

Σημείωσε πως τα έξοδα της κατεδάφισης θα βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Όπως είπε πρόκειται για την επέκταση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Επίσης, είπε ότι η υπηρεσία κατεδάφισης θα προχωρά και σε επίταξη ιδιωτικών μηχανημάτων αν χρειαστεί.

Είπε ακόμα ότι τη νέα υπηρεσία κατεδάφισης θα στελεχώσουν 41 άτομα.

Η κα. Καραβασίλη παραδέχτηκε ωστόσο ότι παραμένει προβληματική η εφαρμογή της ρύθμισης, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και η οριοθέτηση ρεμάτων, ώστε να προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η αυθαιρεσία.

Επίσης η ΓΓ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αυθαίρετη δόμηση από εδώ και στο εξής θα τερματιστεί χάρις στην τηλεπισκοπική παρακολούθηση των περιοχών, με τη βοήθεια της οποία θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα εν τη γενέση τους.

Παράλληλα, προβληματική παραμένει και η αδειοδότηση ρυπογόνων και οχλουσών επενδύσεων εντός περιοχών Νατούρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο υπάρχει δυνατότητα να παρακαμφθεί τυχόν αρνητική γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην περίπτωση που υπάρχει λόγος δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος.

Πηγή: skai.gr