Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την αποφυγή της στάσης πληρωμών από τη χώρα του,

εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές δεν είναι «πολύ μακριά η μία από την άλλη».

Στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο και το Ίντερνετ ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διακομματική λύση στο πρόβλημα.

Μια συμφωνία θα πρέπει να έχει «την υποστήριξη των δύο κομμάτων που στάλθηκαν (στο Κογκρέσο) για να εκπροσωπήσουν τον αμερικανικό λαό και όχι μόνο ένα τμήμα ενός κόμματος», σημείωσε.

Η Γερουσία απέρριψε σήμερα τα ξημερώματα το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για αύξηση του ορίου του χρέους, το οποίο είχε εγκριθεί νωρίτερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τέσσερις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου μετά την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να δανείζεται.

Διχασμένο το Κογκρέσο

Παρατείνεται το αδιέξοδο στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου δανεισμού, με ενδεχόμενο το αμερικανικό δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών την Τρίτη.

Το Κογκρέσο είναι διχασμένο, καθώς η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία καταψήφισε, με 59 ψήφους κατά και 41 ψήφους υπέρ, νομοσχέδιο το οποίο είχε καταρτίσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και προέβλεπε τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό είχε υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, με 218 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά.

Το νομοσχέδιο αυτό το είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ.

Πηγή: skai.gr