Δραματική μείωση θα παρουσιάσουν φέτος οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Οι διορισμοί στα σχολεία θα γίνουν με το σταγονόμετρο. Υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 600.

Περιορισμένη θα είναι και η απορρόφηση αναπληρωτών, που θα κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 δασκάλους και καθηγητές.

Δραματική μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές. Για φέτος οι πληροφορίες λένε ότι οι διορισμοί θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους (συνταξιοδοτήσεις) πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, κάτι επίσης δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς από το Υπουργείο Παιδείας αλλά μέχρι χθες ο τελικός αριθμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση φέτος και όσον αφορά σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι η χειρότερη χρονιά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, χωρίς τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Eπιπλέον, οι ελάχιστες μεταθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση των μόνιμων διορισμών, αφού δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάσκαλοι μπορούν να διοριστούν, φέτος, μόνο στις περιοχές: Λακωνίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Β’ Χίου και Κέρκυρας

Η δραστική μείωση των προσλήψεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά στα σχολεία της χώρας.

Πηγή: hbnews.gr