Στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μόνον έτσι θα βοηθηθεί η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Μετά την ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών την περασμένη εβδομάδα για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, σειρά είχε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Πάνω από 30

εκπρόσωποι των σημαντικότερων συνδέσμων της γερμανικής οικονομίας συμμετείχαν στη διάσκεψη που συζήτησε ένα είδος «Σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στη συμφωνία Μέρκελ – Παπανδρέου του 2010 για διμερή συνεργασία και προβλέπει τέσσερις βασικούς τομείς.

Εκσυγχρονισμός της ελληνικής διοίκησης

Ο πρώτος αφορά την παροχή «διοικητικής βοήθειας» του Βερολίνο προς την Ελλάδα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο κρατικός μηχανισμός, να μειωθεί η γραφειοκρατία και «να μπει σε τάξη ο λαβύρινθος της ελληνικής νομοθεσίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ρέσλερ. Ήδη βρίσκονται Γερμανοί εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς διαθέτουν εμπειρίες με τις αποκρατικοποιήσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Με αφορμή τον υδροκεφαλικό ελληνικό δημόσιο τομέα ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα «επικρατεί μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που επικρατούσε στις χώρες του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού στρατοπέδου μετά την κατάρρευσή του. Η οικονομία τους ήταν κατευθυνόμενη και έπρεπε να καταβληθούν προσπάθειες για να φτάσουν γρήγορα σε καθαρές δομές της ανταγωνιστικής και ελεύθερης οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες.»

Σε αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρέσλερ, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει με τις εμπειρίες που ο υπουργός Οικονομίας της Πολωνίας Βάλντεμαρ Πάβλακ.

Ανάπτυξη ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων και επενδύσεις

Ένας δεύτερος τομέας, στον οποίο είναι διατεθειμένη να βοηθήσει η Γερμανία, είναι η ανάπτυξη των μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατά το γερμανικό πρότυπο.

Τόσο με έμπειρους πρώην μάνατζερ, όσο και με την παροχή τεχνογνωσίας του γερμανικού του βιοτεχνικού κλάδου για την καθιέρωση του δυαδικού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Ο τρίτος τομέας αφορά στις επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την εμπειρία αρκετών γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες παραπονούνται πως οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα παρέχουν δάνεια.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα για τις μεσαίες επιχειρήσεις, KFW, συζητούν το θέμα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω της δημιουργία μιας τράπεζας κατά το πρότυπο της KFW.

Παράλληλα η KfW μελετά αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτεί μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως και τις δυνατότητες που δίνονται από πλευράς της ΕΕ.

Ένας τέταρτος τομέας της γερμανικής συμβολής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αφορά στην ανεύρεση επενδυτών, οι οποίοι θα επενδύσουν στις τηλεπικοινωνίες, στις υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο κ. Ρέσλερ κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία καταθέτει απλώς προτάσεις, και ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά, να τις αποδεχτεί η όχι.

Ο Έλληνας ομόλογος του δείχνει ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Τόσο χθες όσο και σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του κ. Ρέσλερ.

Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

Παρών στη διάσκεψη ήταν και ο Ελληνογερμανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο οποίος εκτιμά δια στόματος του γενικού του γραμματέα Δημήτρη Κούρου, ότι «η σύσκεψη μπορεί να θεωρηθεί σαν στροφή της πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα αλλά και των Γερμανών βιομηχάνων. Μας έδωσαν την εντύπωση, ότι είναι μια συντονισμένη προσπάθεια συνέχισης των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με τη θέληση να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, για το πως θα βελτιωθούν η διμερής συνεργασία στο μέλλον».

Για τον Αύγουστο ο κ. Ρέσλερ ανακοίνωσε την αποστολή μιας πρώτης μικρής ομάδας Γερμανών επιχειρηματιών στην Αθήνα. Μια μεγαλύτερη αποστολή θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο ο Γερμανός υπουργός θα συζητήσει στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

 

Παναγιώτης Κουπαράνης

 

Πηγή: Deutsche Welle / skai.gr