Εξαναγκάζοντας κάποιον ο οποίος είναι δεμένος, να σκύψει μπροστά ενώ είναι καθήμενος  μπορεί να τον οδηγήσει στον θάνατο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χωρητικότητα των πνευμόνων μειώνεται δραματικά όταν κάποιος είναι δεμένος (σε περιορισμό).

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν χρησιμοποιείται στις φυλακές αλλά οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάποιες ψυχιατρικές κλινικές η ιδιωτικές φυλακές.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν νέες μεθόδους περιορισμού σε άτομα που βρίσκονται σε καθήμενη στάση όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις όπου ο φυλακισμένος – ασθενής, βρίσκεται σε αεροπλάνο.

Η όλη διαδικασία έρευνα ξεκίνησε όταν ένας άντρας φυλακισμένος από την Ανγκόλα, πέθανε ξαφνικά και αμέσως μόλις τον ανάγκασαν να σκύψει στο κάθισμα και ενώ ήταν δεμένος.

Για το περιστατικό συνελήφθησαν τρεις φρουροί οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα με εγγύηση.

Οι ερευνητές κατά τα πειράματά τους στην συγκεκριμένη τεχνική άσκησαν πιέσεις 25 κιλών (όση δύναμη ασκεί κάποιος φρουρός σε φυλακισμένο) στις πλάτες των δεμένων οι οποίοι με την σειρά τους εγκατέλειπαν την προσπάθεια γιατί δεν άντεχαν την ένταση