Η κροατική εταιρία MojPosao, διεξήγαγε μια έρευνα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σχετικά με… τις συνήθειες των Κροατών εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 95%), παραδέχθηκαν πως περνούν ορισμένο από το χρόνο τους κάνοντας πράγματα άσχετα με τη δουλειά τους.

Η έρευνα της MojPosao έδειξε ότι το 85% περνά ορισμένο από το χρόνο εργασίας σερφάροντας στο διαδίκτυο,

ενώ το 57% προτιμά να έρχεται σε κοινωνική επαφή με τους συναδέλφους του και το 48% να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μηνύματα στο κινητό (sms).

Ένα τρίτο των ερωτηθέντων, δήλωσε πως συχνά κάνει προσωπικά τηλεφωνήματα, ενώ το ένα πέμπτο παραδέχθηκε πως κάνει τις προσωπικές του δουλειές, εκτός γραφείου.

Το 30% των ερωτηθέντων, απάντησε πως ξοδεύει τουλάχιστον 45 λεπτά της ώρας σε δραστηριότητες που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο εργασίας του, το 26% μία έως δύο ώρες, ενώ μόλις το 11% δεν δαπανά περισσότερα από 15 λεπτά.

Το 77% δήλωσε πως ξεφεύγει από τα αυστηρά εργασιακά καθήκοντα, επειδή χρειάζεται περιστατικά κάποιο διάλειμμα από τον εργασιακό φόρτο, το 31% παραδέχθηκε πως ενίοτε βαριέται στη δουλειά και το 21% είπε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο εκδικείται τον εργοδότη του, για τους χαμηλούς μισθούς που καταβάλλει.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (48%) μάλιστα των ερωτηθέντων, εκτιμά πως οι εξω-εργασιακές δραστηριότητές του, δεν έχουν καμιά επίπτωση στην παραγωγικότητα τους, ενώ μόλις το 5% πιστεύει το αντίθετο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι το 47% θεωρεί πως τέτοιου είδους δραστηριότητες αυξάνουν την παραγωγικότητα του εργαζόμενου.

Όσο για τις επιπτώσεις; Το 67% καταφέρνει να περνά απαρατήρητο, όταν ασχολείται με δραστηριότητες εκτός εργασιακού αντικειμένου, ενώ το 33% έχει πιαστεί στα πράσα, αλλά το 80% δεν υπέστη καμιά συνέπεια. Αντίθετα, το 4% υπέστη μισθολογική μείωση και το 16% έλαβε προφορική προειδοποίηση.

Πηγή: axortagos.gr