Συμφωνία μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του δήμου Άη Στράτη για τη ανάδειξή του σε “πράσινο νησί” υπεγράφη σήμερα. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 8,9 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους, ο Άη Στράτης θα είναι το πρώτο ελληνικό νησί, όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το έργο έχει κυρίως επιδεικτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του Αγίου Ευστρατίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος από ανανεώσιμες πηγές [με τελικό στόχο τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό 100%], μέσω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον κατά τρόπον, ώστε να καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού. Επιπλέον, προβλέπει δράσεις “πράσινων” μεταφορών, εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια του νησιού, καθώς και ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης, και ο δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής. Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους, ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο εξετάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, καθώς και σε μικρές ορεινές Κοινότητες, όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα “Πράσινο Χωριό”.

Πηγή: cretalive.gr