Σήμερα  οδηγείτε ενώπιον του δικαστή ο 32χρονος Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, σκοτώνοντας 93 ανθρώπους. Σύμφωνα με την αστυνομία, το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη έως ότου γίνει η δίκη τις για τις ανθρωποκτονίες που ο ίδιος ομολόγησε ότι τέλεσε.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως

είναι ανανεώσιμο. Επίσης, το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν “πλήρη φάκελο”, στο τέλος μιας λεπτομερούς προ-ανάκρισης, πριν να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο.

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ενώ προς το παρόν δεν ανακοινώνεται από την αστυνομία ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ.

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι αν ο στυγερός δολοφόνος έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και εάν η ιδεολογία που προβάλει βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταίως κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Βρετανία και την Σκανδιναβία.

Πάντως, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια.

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».

Ψάχνουν για αγνοούμενους

Συνεχίζονται οι έρευνες των νορβηγικών αρχών στον βυθό της λίμνης όπου βρίσκεται το νησί Ουτόγια, προκειμένου να εντοπιστούν 4 ή 5 ακόμα πτώματα που αγνοούνται.

Οι αρχές δεν αποκλείουν να υπάρχουν και νεκροί και κάτω από τα ερείπια του κυβερνητικού κτιρίου στο Όσλο, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι έρευνες, καθώς υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση των τοίχων.

Πηγή: skai.gr