Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρότατα έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο σε κυβερνητικά κτήρια – μεταξύ των οποίων υπουργεία και το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαν Στόλενμπεργκ.

Παράλληλα, υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες.

oslo2Στο μεταξύ, την ώρα της έκρηξης, σε κατασκήνωση νέων του κυβερνώντος κόμματος, 50 χιλιόμετρα έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, άγνωστος – μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός – άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αυτόματο όπλο προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών.

Το κρατικό ραδιόφωνο της Νορβηγίας αναφέρει ότι στην καταστκήνωση συνελήφθη ένα άτομο.

Ο Γιαν Στόλενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Ισχυρότατη έκρηξη

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται τη νορβηγική αστυνομία, η έκρηξη προήλθε από βόμβα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε όλη την πόλη. Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ανθρώπους στα κτήρια, μερικά από τα οποία φλέγονται.

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Η έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Όσλο, προκαλώντας ζημιές σε όλα τα κτήρια γύρω από το επίκεντρο της έκρηξης, μεταξύ των οποίων και το 17όροφο κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού. Στο γειτονικό υπουργείο Πετρελαίου ξέσπασε φωτιά. Στα κτήρια όπου έγινε η έκρηξη στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης ταμπλοιντ εφημερίδας της χώρας, η Verdens Gang (VG), ενώ κοντά είναι και το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους περαστικούς να τραυματιστούν από τα σπασμένα τζάμια.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αναφορές εκκενώνεται το κέντρο του Όσλο, ενώ γίνονται και έρευνες στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκίνητο, ενώ λόγος γίνεται και για δεύτερη ανεπιβεβαίωτη έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε πιθανώς μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων.

Σύμφωνα με τον Ινγκούν Άντερσεν, δημοσιογράφο του νορβηγικού κρατικού ραδιοφώνου, NRK, μετά την έκρηξη ακολούθησε χάος, ενώ στους δρόμους υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γεμάτοι αίματα.

Επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Γ. Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Πηγή: skai.gr