Οι ασιατικές αγορές επιδοκίμασαν την ανακοίνωση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, το οποίο υιοθετήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το χρηματιστήριο του Τόκιο βρισκόταν στο +0,86%, στο Χονγκ Κονγκ στο +1,35% και η Σεούλ στο +0,56%.

Το χρηματιστήριο της Σανγκάης δεν ακολούθησε τη τάση των υπολοίπων ασιατικών χρηματιστηρίων εξαιτίας των ιδιαίτερων, εσωτερικού προσανατολισμού, ανησυχιών για ενδεχόμενη πτώση του ρυθμού της κινεζικής ανάπτυξης.

«Υπάρχουν δύο ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις στη σύνοδο αυτή: ένα “σχέδιο Μάρσαλ” για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και η εξουσιοδότηση που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δανείζει προληπτικά χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία”, δήλωσε ο Λούκα Ζέλινεκ της τράπεζας Credit Agricole, εξηγώντας τη στάση των αγορών.

Ηδη σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2010 για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr