«Απογειώθηκαν» τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες, τα οποία έχουν φτάσει στο 19% για αγορές, και στο 21,2% για αναλήψεις μετρητών.

Και ταυτόχρονα η συνολική ετήσια επιβάρυνση το ΣΕΠΠΕ, φτάνει μέχρι και το 27,88%.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες χρεώνουν με διαφορετικά επιτόκια τις αγορές και αναλήψεις μετρητών. Συνήθως το επιτόκιο αναλήψεων από πιστωτική κάρτα είναι κατά 2 μονάδες υψηλότερο από αυτό των αγορών.

Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ήταν συνεχείς. Κατά μέσο όρο αυξήθηκαν πάνω από 1 μονάδα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο για αγορές να διαμορφώνεται στην περιοχή του 16% με 18%. Ακόμα υψηλότερο, καθώς φτάνει μέχρι το 21,2% είναι το επιτόκιο αναλήψεων από πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα δε με τα επιτόκια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Ελλάδος, χθες 19 Ιουλίου, το ΣΕΠΠΕ -δηλαδή η συνολική επιβάρυνση- σε πολλές περιπτώσεις είχε ξεπεράσει το 20%, ενώ υπάρχει τράπεζα στην οποία το ΣΕΠΠΕ αγορών είναι 24,9% και σε άλλη τράπεζα το ΣΕΠΠΕ αναλήψεων στο 27,88%.

Οι πιστωτικές κάρτες, ήταν πάντα η ακριβότερη μορφή δανεισμού, λόγω και των υψηλών επισφαλειών που ενέχει.

Τους τελευταίους μήνες οι κάρτες που «σκάνε» έχουν φτάσει να είναι σχεδόν όσες και αυτές που πληρώνονται, με τις «κόκκινες» οφειλές στη συγκεκριμένη κατηγορία να αυξάνονται καθημερινά και να διαμορφώνονται στο 30%, ενώ οι ανάλογο είναι το ποσοστό των πιστωτικών καρτών που πληρώνονται με καθυστέρηση 30-60 ημερών.

 

Πηγή: capital.gr