Με δύο αδιαπραγμάτευτα αιτήματα, που αφορούν την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των τραπεζών, μεταβαίνει την Πέμπτη στη σύνοδο Κορυφής η

ελληνική αποστολή, ελπίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. θα βάλει τα θεμέλια για να τεθεί σε εφαρμογή, πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, μία οριστική λύση για την Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με τους οποίους είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες. Μάλιστα, αυτός ο κύκλος των τηλεφωνικών επαφών με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και σήμερα.

Κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να επιστρέψει η χώρα μας στις αγορές το αργότερο σε 18-24 μήνες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες ταμειακές της ανάγκες για την εξόφληση παλαιού χρέους και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Για να αποκτήσει όμως η Ελλάδα και πάλι πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια, θα πρέπει η σύνοδος Κορυφής να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους επενδυτές. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι διασφαλίζεται πλήρως τόσο η μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, όσο και η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Αυτά είναι τα δύο προαπαιτούμενα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της μεθαυριανής συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. Για μεν τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα δεν φαίνεται να απορρίπτει καμία λύση. Εκτός βέβαια από ένα βίαιο υποχρεωτικό κούρεμα των ομολόγων, το οποίο θα έκλεινε τις πόρτες των αγορών για αρκετές δεκαετίες. Υπάρχει βέβαια το εθελοντικό κούρεμα. Δηλαδή, όταν ο ιδιώτης ομολογιούχος πουλά οικειοθελώς το ομόλογο στη δευτερογενή αγορά σε τιμή 50% – 60% της ονομαστικής αξίας του, επειδή φοβάται τα χειρότερα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε, εφόσον γίνουν κάποιες αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, να δανειοδοτηθεί με τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να αγοράσει φθηνά αυτά τα ομόλογα και να «εξαφανίσει» ένα σημαντικό μέρος του χρέους. Ως πρόταση δεν έχει απορριφθεί από τη χώρα μας, αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες. Αντιθέτως, η οικειοθελής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν την επόμενη 8ετία ακούγεται στα «ελληνικά αυτιά» ακόμα πιο ελκυστική λύση.

 

Όσο για την κεφαλαιακή ασφάλεια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις του Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να έχουν αυξημένη συμμετοχή στο σενάριο της επιμήκυνσης. Φυσικά, για κάθε ενδεχόμενο, υπάρχει το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί με περαιτέρω κεφάλαια. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποια τράπεζα να βρεθεί σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε να ζητήσει να υπαχθεί στην «κηδεμονία» αυτού του Ταμείου.

Έντοκα – «μήνυμα»

Εν τω μεταξύ, στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχωρά σήμερα το Δημόσιο, προσδοκώντας να αντλήσει περίπου 1,25 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου είχε σημειωθεί μεγάλη αύξηση του επιτοκίου (4,62%, από 4,06% προηγουμένως) παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον πλέον βραχύβιο τίτλο δανεισμού με εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα πήγε σχετικά καλά η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν σε μία μικρή έστω αποκλιμάκωση του επιτοκίου στη σημερινή έκδοση.

 

Πηγή: capital.gr