Το αμερικανικό κοινοβούλιο σκοπεύει να περάσει την ερχόμενη εβδομάδα ψήφισμα το οποίο θα αυξήσει το όριο χρέους των ΗΠΑ στα 2,4 τρισ. δολάρια. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει, επίσης, περικοπή δαπανών για την κυβέρνηση και το δημόσιο καθώς και συνταγματική τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπως ανήγγειλαν οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων Σιν Ντάφυ και Μπίλυ Λονγκ.

Οι δύο εκπρόσωποι ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Καπιτώλιο. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να δ’ωσουν συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες του κογκρέσου και των δύο κομμάτων είχαν καθημερινές συναντήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος και να αφήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση του χρέους. Ο κ. Ομπάμα προσπαθεί να προωθήσει μια συμφωνία που θα συνδυάζει περικοπές των δαπανών με αύξηση των εσόδων. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τις περικοπές, όμως αντιτίθενται στη αύξηση των φόρων.

Αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους, οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών, η οποία ίσως οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στη χώρα. «Ίσως να αυξηθούν τα επιτόκια για όλους», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον. Στην ουσία, αυτό σημαίνει «αύξηση των φόρων για όλους». Ο κ.Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους για την ερχόμενη δεκαετία και ότι οι πλουσιότεροι Αμερικάνοι θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν το «βάρος». Ο κ. Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα τον στηρίξουν στην προσπάθειά του για περικοπή του ελλείμματος.

Πηγή: skai.gr