Τη λειτουργία συνολικά 35.000 παιγνιομηχανήματων σε όλη την Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα που κατατέθηκε χθες το βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή ως μέρος του πολυνομοσχεδίου “Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – θέματα αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης”.

Από αυτά, 16.500 θα λειτουργούν μέσω της ΟΠΑΠ ΑΕ και της ΟΔΙΕ ΑΕ. Συγκεκριμένα, τα 15.000 θα διατεθούν για εκμετάλλευση αποκλειστικά στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ με τα υπόλοιπα 1.500 «προικίζεται» ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.

Αναλυτικά, η ΟΠΑΠ ΑΕ προβλέπεται να λάβει μία άδεια για παιγνιομηχανήματα, κάτι που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που απορρέει από τη σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο, η οποία κυρώθηκε με το ν. 2843/2000. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περί τα 5.000 πρακτορεία του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (2.000) βρίσκονται στην Αττική και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (830).

Αντίστοιχα, για τον ΟΔΙΕ όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, ενόψει της πώλησης του Οργανισμού, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστεί πιο ελκυστικός και να ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών του. Σήμερα ο ΟΔΙΕ διαθέτει δίκτυο 453 πρακτορείων, από τα οποία 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ, στόχος όμως είναι να αυξηθούν σε πάνω από 1.000 ώστε να αξιοποιηθούν και τα VLTʼs που θα αποκτηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις για τα παιγνιομηχανήματα, για την οποία επιλέχθηκε το μοντέλο της σταδιακής απελευθέρωσης, το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

* Το κόστος συμμετοχής των παικτών καθορίζεται από 0,10 μέχρι 2 ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής

* Η άδεια ισχύει για 10 έτη από τη χορήγησή της

* Δίδεται μια μόνον άδεια για κάθε ανάδοχο και απαγορεύεται στους κατόχους αδειών να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους εταιρείες προς αποφυγή μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων

*Προβλέπεται καταβολή ετήσιου τέλους λειτουργίας των πιστοποιημένων καταστημάτων

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό στοιχηματισμό θα προκηρυχθούν 15 μέχρι 50 άδειες, που χορηγούνται μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε περίπτωση που δεν κατακυρωθεί το σύνολο των προκηρυχθεισών αδειών, οι εναπομείνασες άδειες επαναπροκηρύσσονται μετά πάροδο τουλάχιστον ενός έτους.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό, συμμετοχή επιτρέπεται μόνο κεφαλαιουχικών εταιρειών με καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000 ευρώ, κατάθεση εγγυητικής επιστολής 100.000 ευρώ από πιστωτικό ίδρυμα που είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr, ενώ περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις και αφορά στη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Σημειώνεται, τέλος, πως το σχέδιο νόμου έχει σταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε. -όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία- και σε ορισμένα σημεία έχουν ζητηθεί αλλαγές ώστε να προσαρμοστεί στο κοινοτικό δίκαιο.

Πηγή: capital.gr