Ο ιστότοπος WikiLeaks και η ισλανδική εταιρεία DataCell υπέβαλαν επίσημα αγωγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες πληρωμής Visa Europe και MasterCard Inc. παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της ΕΕ μπλοκάροντας δωρεές.

Η Visa Europe η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο δίκτυο καρτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η MasterCard μπλόκαραν στο WikiLeaks τη χρήση του δικτύου τους για την είσπραξη χρημάτων από χορηγούς, τον Δεκέμβριο του 2010.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι η Visa και η MasterCard παραβίασαν τις αντιμονοπωλιακές διατάξεις οι οποίες διατυπώνονται στα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η DataCell, η οποία έχει συνάψει συμφωνία για τη συγκέντρωση και διεκπεραίωση δωρεών από πιστωτικές κάρτες για λογαριασμό του WikiLeaks, λέει ότι οι δύο εταιρίες-γίγαντες του τομέα των πιστωτικών καρτών επέδειξαν μια συμπεριφορά που βλάπτει τον ανταγωνισμό και καταχράστηκαν την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά.

Το WikiLeaks, με επικεφαλής τον αυστραλιανό Τζούλιαν Ασάνζ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατάξει και τις δύο εταιρείες πιστωτικών καρτών να άρουν την απαγόρευση τους «αμέσως».

Η Visa και η MasterCard σταμάτησαν την προώθηση δωρεών για το WikiLeaks αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τον οργανισμό για την δημοσιοποίηση ευαίσθητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η Visa ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ερευνά το κατά πόσον η φύση της επιχείρησης του WikiLeaks παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της.

Πηγή: skai.gr