Έρευνες για την απόδοση ευθυνών για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση αρχίζει η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Άμυνας της κυπριακής Βουλής.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απέρριψε τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε χειρισθεί με το σωστό τρόπο το θέμα της κατάσχεσης του φορτίου και πήρε τα εύσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβεβαιώσεις για ενδελεχή και πλήρη έρευνα έδωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση δύο τραυματιών. Στην Κύπρο αναμένεται κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή γιατρών από το Ισραήλ.
Πενήντα από τους συνολικά 62 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Άνδρες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας «οργώνουν» τη βάση ψάχνοντας για στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν 10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία. Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Αποκλεισμένη παραμένει επίσης η περίμετρος της βάσης, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, στο ύψος της Ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί.
Καταστράφηκε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ρεύματος
Την ίδια ώρα μετά τη χθεσινή καταστροφή η Κύπρος βρίσκεται υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ υπέστη σημαντικές καταστροφές. Η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα (το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ). Όπως εκτιμά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει ωστόσο ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του κράτους.
Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην οικονομία της μεγαλονήσου (τουρισμός, βιομηχανία, εμπόριο κτλ). Ήδη σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, με άμεσο αποτέλεσμα περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.
Πηγή: skai.gr