Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι αγορές στην Ευρώπη μετά την αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη οι απώλειες ξεπερνούν το 2%. Το Μιλάνο υποχωρεί κατά 3,05% και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 2,5%, με το γενικό δείκτη να βρίσκεται κάτω από τις 1.200 Μονάδες Βάσης. Ισχυρές πιέσεις δέχεται για ακόμα μία συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος (-5,5%), ενώ «στο κόκκινο» βρίσκονται όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο μεταξύ, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αναρριχώνται τα σπρεντ και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, το σπρεντ της Ισπανίας αυξήθηκε στις 372 μονάδες βάσης, ενώ της Ιταλίας στις 340 μ.β.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ετοιμάζεται σήμερα να αντλήσει από τις αγορές το ποσό των 6,75 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια, ενώ την Πέμπτη ξαναβγαίνει στις αγορές για 5 δισ. ευρώ με κρατικά ομόλογα.

Το ελληνικό σπρεντ διογκώνεται στις 1.457 μ.β., ενώ τα 5ετή CDS ανέρχονται στις 2.711 μ.β..

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο εκδίδει 6μηνα ΕΓΔ για την άντληση 2,25 δισ. ευρώ, με την απόδοση να αναμένεται να υπερβεί το 5%, από το 4,96% της προηγούμενης παρόμοιας έκδοσης.

Πηγή: skai.gr