Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%, με ταυτόχρονη κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι αφενός μεν θα μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, αφετέρου δε θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζονται και για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία από το 2012 θα έχουν μικρότερες εκπτώσεις φόρου, καθώς οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειώσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ θα αναθέσει σε δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές τον εντοπισμό όσων φορολογουμένων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για 10.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, 41,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, αρχίζουν έλεγχοι, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010, επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Πηγή: skai.gr