Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν συμφώνησε με τις τουρκικές αρχές για τη σύσταση ενός «ειρηνευτικού συμβουλίου» στόχος του οποίου θα είναι να τερματιστούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους που διαρκούν εδώ και 27 χρόνια.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat, που πρόσκειται στους Κούρδους, ο Οτσαλάν δήλωσε μέσω των συνηγόρων του ότι το «συμβούλιο» θα πρέπει να συσταθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Δεν έχει διευκρινιστεί τι μορφή θα έχει αυτό το συμβούλιο.

«Το Συμβούλιο Ειρήνευσης δεν θα είναι επίσημο κρατικό όργανο ή απλώς ένα λαϊκό σώμα. Θα εργαστεί για μια λύση και για την επίτευξη ειρήνης» φέρεται να είπε ο Οτσαλάν όταν συναντήθηκε με τους δικηγόρους του την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις αφότου το ΡΚΚ ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας το 1984. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Κούρδων για αλλαγές. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε ομιλία του σήμερα στο κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησής του, ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: skai.gr