Έως τις 15 Ιουλίου η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του υφιστάμενου δανείου προς την Ελλάδα, την οποία ενέκρινε το Eurogroup, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής του.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισε επίσης την διαμόρφωση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

«Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών» κατέληξε.

Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.