Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον Εφαρμοστικό Νόμο ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τες ως «γενναία μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας». Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν εξειδικευθεί τα νέα μέτρα που αφορούν στη φορολογία των αγροτών που χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που πρόκειται να συμβεί άμεσα.Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα» την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου 2011, μέχρι την θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις σχετικές αλλαγές που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και την μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εφαρμοστικό.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  1. Θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο ό,τι αλλαγές θα ισχύσουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
  2. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. ευρώ το 2012.
  3. Αναπροσαρμόζονται από 1/7/2011 και εφεξής οι συντάξεις του Ταμείου του ΝΑΤ, ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
  4. Ορίζεται το Δημόσιο ως διεκπεραιωτής των δανειακών συμβάσεων του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και προτείνεται η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε να επιτρέπεται να ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος στο Ταμείο.
  5. Άρση του φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού ή επιχειρηματικού απορρήτου στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία αναλαμβάνει έτσι αυξημένα καθήκοντα στο πλαίσιο των ερευνών της.

Πηγή: Agrotipos.gr