Επιμέλεια Στήλης:

Γιάννης Ιωαννίδης
Συνεχίζοντας το ταξίδι στον χρόνο, μια συνταγή από τα μέρη του πάππου μου,  την Καισαρεία της Καππαδοκίας,  ένα πολύ όμορφο μέρος με πλούσια γαστρονομία…


Υλικά

  • 3 μεγάλες τομάτες (στην εποχή τους) ή 9 ολόκληρα τοματάκια κονσέρβας (ξεσποριασμένα και κομμένα σε ψιλές φέτες)
  • 12 φέτες παστουρμά
  • 12 φέτες κασέρι (αν βρείτε σε κάποιο τυροπωλείο, δοκιμάστε το πολύ νόστιμο κασέρι το κασκαβάλι)
  • 6 χωριάτικα φύλλα (Ιδανικό είναι το φύλλο να είναι παχύ, λαδιού. Στα ψυγεία και στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ θα βρείτε χωριάτικο φύλλο για πίτες. Αναζητήστε αυτά που είναι παρασκευασμένα μόνο με ελαιόλαδο.)ελαιόλαδο (για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων)
Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Σε μια επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα λαδώνουμε.

Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς τους, βάζουμε από δύο φέτες τυριού, από πάνω απλώνουμε 3 – 4 φέτες τομάτας και, τέλος, στρώνουμε τον παστουρμά (2 φέτες για κάθε φλογέρα).
Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, κλείνοντας τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό. Σχηματίζεται, έτσι, ένα μακρόστενο μπουρέκι.
Το αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί.
επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να τυλίξουμε τα φύλλα σε στριφτάρια και να τα τοποθετήσουμε σε ένα μικρό ταψί σχηματίζοντας μια σπείρα.
Ψήνουμε στους 180° C μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να μυρίσει ο παστουρμάς.
Η πίτα σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα