Επιμέλεια Στήλης:
Γιάννης Ιωαννίδης
Άλλη μια συνταγή που μας ήρθε από την Μικρά Ασία, πεντανόστιμη! Σε πολλές περιοχές θα την συναντήσετε με την ονομασία κρεμμυδοντολμάδες..

Υλικά
Για 2 άτομα

3 κρεμμύδια ξερά, σαμιώτικα
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
πιπέρι

για το βρασμό:

χυμό ενός λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
1 κανάτα νερό

για το αυγολέμονο:

2 αυγά
χυμό ενός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού αλεύρι

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε την πάνω και την κάτω πλευρά τους, τις φλούδες τους και τα χαράζουμε με το μαχαίρι κατά μήκος, μέχρι την καρδιά τους. Τα βράζουμε για να ανοίξουν και να ξεχωρίζουν τα φύλλα τους.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό, λάδι και το ρύζι. Ζυμώνουμε καλά για να δέσει.

Όταν βράσουν τα κρεμμύδια και ξεχωρίζουν τα φύλλα τους, φτιάχνουμε τα σουγάνια, δηλαδή τους κρεμμυδοκεφτέδες. Παίρνουμε την κάθε φλούδα και την γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας κιμά και την τυλίγουμε χαλαρά. Στρώνουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό, μέχρι να τους σκεπάζει. Τρίβουμε το κρεμμύδι που ενδεχομένως περισσεύει πάνω τους. Επιπλέον βάζουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο. Τα βράζουμε για 15 λεπτά βάζοντας ένα πιάτο πάνω τους για να μην χοροπηδάνε.

Στην επόμενη φάση ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σπάμε τα αυγά και χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια τους σε ένα μπολ. Έπειτα ρίχνουμε και τους κρόκους. Προσθέτουμε το λεμόνι, το αλεύρι χτυπώντας τα καλά, μέχρι που να αφρίσουν και να δέσει το αυγολέμονο.

Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν λίγο τα σουγάνια παίρνουμε 5-6 κουτάλες από το ζουμί τους, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τα σουγάνια με το αυγολέμονο. Το μυστικό για να μην κόψει το αυγολέμονο, είναι να βάλουμε αρκετό λεμόνι.

Τέλος, βάζουμε το φαγητό στη φωτιά να πάρει 2 βράσεις ακόμη, για 2 λεπτά, και είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε με λίγο μαύρο πιπεράκι και συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη!

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα