Κι όμως η μικρή εταιρεία από τον Καναδά δικαιώθηκε μετά από χρόνια δικαστικών μαχών από το ανώτατο δικαστήριο της Αμερικής για την υπόθεση της κλοπής “πατέντας” από τον Κολοσσό της Microsoft. Η εταιρεία i4i μύνησε την Microsoft το 2007 για κλοπή τεχνολογίας που χρησιμοποίησε η δεύτερη για τον χειρισμό του περιεχομένου των εγγράφων (word).

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι εσκεμμένα χρησιμοποίησε την τεχνολογία της i4i και επιπλέον τους ανάγκασε να πληρώσουν το υπέρογκο ποσό διακόπτοντας ταυτόχρονα και την πώληση των προϊόντων της που είχαν μέσα την συγκεκριμένη τεχνολογία. Η Microsoft με την σειρά της, είπε ότι ο δικαστής χρησιμοποίησε λάθος διαδικαστικά πρότυπα για να βγάλει την ετυμηγορία και ότι θα πρέπει να την αλλάξουν.

Αν και με διαφωνία για το ποιο πρότυπο έπρεπε να ακολουθηθεί για να βγει η ετυμηγορία για το αν η πατέντα εκλάπη ή όχι, από το γραφείο του προέδρου της Αμερικής τόνισαν στις δικαστικές αρχές να κρατήσουν το πρότυπο με το υψηλότερο ποσοστό (που έδειχνε ότι η πατέντα ήταν κλεμμένη)

Η Microsoft, που πλέον πουλάει εκδόσεις του word χωρίς να περιέχουν την τεχνολογία της i4i Δήλωσε:

Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να επιφέρουμε τις αλλαγές στο νομικό σύστημα που θα αποτρέψουν την κατάχρηση του συστήματος ευρεσιτεχνιών και την προστασία των επενδυτών που κρατούν ευρεσιτεχνίες πραγματικά καινοτόμες

Ενώ ο πρόεδρος της i4i Loudon Owen ικανοποιημένος από την απόφαση δήλωσε:

Η Microsoft, προσπάθησε να ψαλιδίσει την αξία των ευρεσιτεχνιών παρουσιάζοντας ένα χαμηλού επιπέδου πρότυπο που ακυρώνει τις ευρεσιτεχνίες