Σε βαριά ατμόσφαιρα, σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα – με όχι πάνω από 40 κυβερνητικούς βουλευτές- και χωρίς να χειροκροτηθεί ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απάντησε στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα θέτοντας στο επίκεντρο το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα που αυτό επιφέρει.
Από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα συναίνεσης και συνεργασίας προς όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις ζητώντας από όλους –όπως είπε- τη συνεργασία και την κατάθεση ιδεών, ακόμη μέχρι και την τελευταία στιγμή για το μεσοπρόθεσμο , ενώ έστειλε και πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας ακόμη και με συναισθηματικές εξάρσεις.
Πολύ χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου όταν εξήγησε πως αισθάνεται και ο ίδιος όταν βγαίνει στην Ευρώπη για δανεισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν του είναι καθόλου ευχάριστο να βγαζει δίσκο και να ακούει επίσης τα σχολιανά του…Ενώ εξομολογήθηκε ότι πολλές φορές λέει «άη στο καλό» και θέλει να κάνει τον ήρωα και προς στιγμή να αισθανθώ εθνική ανάταση αλλά «ξέρετε τι ανάταση θα ήταν; που θα φεύγαμε από το ευρώ;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.
Μηνυματα έστειλε και εντός της κοινοβουλευτική του ομάδας αναφερόμενος, στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτοί που το στηρίζουν το κάνουν γιατί έχουν και πατριωτική και δημοκρατική συνείδηση .
«Ο πόνος είναι συγκυριακός αλλά αν δεν τον αντέξουμε θα είναι ολέθριες οι συνέπειες και θα πάνε χαμένες οι θυσίες» είπε σε δραματικό τόνο ο Γιώργος Παπανδρέου προσθέτοντας όμως ότι αν αντέξουμε θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου επανέφερε και το ζήτημα του δημοψηφίσματος, αφήνοντας ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα όπως για την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων, με αναδρομικά πόθεν έσχες, αλλαγή του εκλογικού συστήματος εξηγώντας ότι για αυτού του είδους τις αλλαγές χρειάζεται η ψήφος των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων. Ενώ επίσης ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνθήκη που θα προβλέπει το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Καρατζαφέρης από την πλευρά του πρότεινε 3ετές πάγωμα των τιμών καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε πάγωμα των τιμών όλων των προιοντων και των φαρμάκων προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει τότε «βάζουμε σε πολύ σκληρή μέγγενη τους πολίτες» οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε επίσης στο «πόθεν έσχες» για την κατοικία, ένα μέτρο που όπως είπε υιοθετήθηκε με καθυστέρηση δύο ετών και αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα θα έφερνε σημαντικά έσοδα από τις οικοδομές.
Για να βγούμε από κυκεώνα χρειάζονται ριζοσπαστικές προτάσεις, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν είναι η αύξηση της φορολογίας η λύση, αλλά το πρόβλημα. Σε ότι αφορά στο μεσοπρόθεσμό πάντως ο κ. Καρατζαφέρης προανήγγειλε ότι δεν θα συμμετέχει καθόλου στη συζήτηση και διαδικασία ψήφισής του στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό καλώντας να πάει σε εκλογές γιατί δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να κυβερνά και να λαμβάνει τα μέτρα και τις πολιτικές που λαμβάνει, ενώ χαρακτήρισε αλλοίωση της λαϊκής εντολής να κυβερνήσεις με τεχνοκράτες ή με τον Γιώργος Καρατζαφέρη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επίσης εκβιασμό να κατατίθεται το μεσοπρόθεσμο με ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ιστορικού χαρακτήρα ευτελισμός του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών σε ομιλίες κυβερνητικών στελεχών, καλώντας τον να προσέξει τις τακτικές του. «είμαστε δημοκρατικό κόμμα που παλέψαμε σε εξορίες, φυλακίσεις κ.α. για δημοκρατία και δεν θα αφήσουμε ομάδες που υποκινούνται από κόμμα σας να μην επιτρέψουν την ελευθερία λόγου των δικών μας στελεχών Δεν θα επιτρέψουμε να το σταματήσετε με ολιγαρχίες, αυταρχισμούς και αυθαιρεσίες» είπε ο κ. Παπανδρέου.