Τουλάχιστον 249/299 ευρώ με 3G (χωρίς ΦΠΑ) θα κοστίζει στην ευρωζώνη το Sony Playstation Vita, η νέα φορητή παιχνιδομηχανή της Sony που αναμένεται να κυκλοφορήσει την εορταστική περίοδο του 2011. Το κοινό αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση της τιμής, η οποία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υψηλή (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ανταγωνιστικό Nintendo 3DS κοστίζει στην ελληνική αγορά περί τα 270 ευρώ).

Aρκετές πληροφορίες για το γνωστό ως Next Generation Portable είχαν δημοσιοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2011. Λεπτομέρειες για την τιμή και την διάθεση ανακοινώθηκαν στις 7 Ιουνίου λίγο πριν την έναρξη της μεγαλύτερης έκθεσης για την βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, Electronic Entertainment Expo E3 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Η Sony, σε ένα διάλειμμα από τη συνεχή ενασχόληση με την κρίση αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει για την ανεπαρκή περιφρούρηση των στοιχείων των μελών των διαδικτυακών υπηρεσιών της, παρουσιάζει την νέα πρότασή της. Στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών έχουν πλέον συγκεντρωθεί, απρόσκλητοι, πολλοί νέοι ανταγωνιστές από τον κόσμο των smartphone και των tablet. Αυτές οι συσκευές τάχιστα εμπλουτίζονται με διαδικτυακές υπηρεσίες για ομαδικά παιχνίδια και αξιοποιούν τους αισθητήρες τους και τη συνδεσιμότητά τους με τις μεγάλες τηλεοράσεις HD για να υποκαταστήσουν τις μηχανές που είναι αφιερωμένες στο παιχνίδι και φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλά, καθώς συνεχίζονται οι επενδύσεις στο online gaming (π.χ. το φθινόπωρο η HTC θα λανσάρει την υπηρεσία onLive και η Microsoft προωθεί το Xbox Live μέσω των νέων smartphone με Mango).

To Playstation Vita θα έχει αισθητήρες κίνησης σε έξι κατευθύνσεις ώστε ο χειρισμός των παιχνιδιών να γίνεται με την κίνηση της συσκευής και GPS. Μπροστά κυριαρχεί η οθόνη αφής και πίσω ένα multitouch pad για την κίνηση των χαρακτήρων. To PSVita έχει επίσης δύο παραδοσιακά αναλογικά χειριστήρια όμως, η οθόνη πολλαπλής αφής επιτρέπει νέους τρόπους χειρισμού των παιχνιδιών με νέους τρόπους κίνησης των δαχτύλων σαν να είχαν μπροστά τους οι παίκτες το αντικείμενο που χειρίζονται στο παιχνίδι: touch, grab, trace, push και pull.

Το PSVita θα κυκλοφορήσει εκτός από Wi-Fi θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με 3G για να στηρίξει την κοινωνική δικτύωση και τα download. Η συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi και 3G θα επιτρέψει και την εναλλαγή παιχνιδομηχανής -ο παίκτης θα μπορεί να παίζει στο PS Vita εν κινήσει και στο σπίτι να συνεχίζει το ίδιο παιχνίδι στο Playstation 3. Μάλιστα, παρουσίασε τους πρώτους τίτλους που θα υποστηρίζουν την λειτουργικότητα αυτή: Ruin, wipEout, ModNation Racers, Reality Fighter, Super Stardust Delta, Sound Shapes, Hot Shots Golf, Hustle Kings και άλλα.

Η οθόνη του θα έχει διαγώνιο πέντε ίντσες, και θα είναι τεχνολογίας OLED -και όχι LCD- για καλύτερη απόδοση των χρωμάτων και βελτιωμένη ποιότητα εικόνας -«τέσσερις φορές καλύτερη» από το PSP. Μάλιστα η Sony ισχυρίζεται ότι οι χρήστες Playstation 3 θα μπορούν να παίζουν τα ίδια παιχνίδια στην ίδια ποιότητα και στο PSVita.

Νέες λειτουργίες έχουν προστεθεί στο PSVita, όπως η LiveArea που παραπέμπει στο Playstation Network με λεπτομέρειες για κάθε παιχνίδι, το near που εμφανίζει άλλους παρακείμενους παίκτες, το Party με το οποίο οι χρήστες PSVita μιλούν ή ανταλλάσσουν μηνύματα όταν παίζουν παιχνίδια ή σερφάρουν στο Ίντερνετ και το Welcome Park, έναν οδηγό για τη χρήση της νέας φορητής παιχνιδομηχανής.

Επιπλέον, στα εγκαίνια της E3 η Sony ανακοίνωσε την αποκλειστική συνεργασία της με την AT&T για τη διάθεση του μοντέλου 3G στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ωστόσο την αποδοκιμασία από το κοινό, καθώς το «πιο γρήγορο δίκτυο mobile broadband στις ΗΠΑ» έχει δεχτεί επικρίσεις από χρήστες iPhone.

Πηγή: www.in.gr