Μετά από την επιμονή των περισσότερων κρατών μελών, η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Ιουνίου από τα 150 στα 210 εκατομμύρια την πρότασή της για αποζημίωση των ευρωπαίων παραγωγών λαχανικών που επηρεάστηκαν από την επιδημία του βακτηρίου E.coli. «Άμεσα θα έχουμε έναν προϋπολογισμό 210 εκατομμυρίων ευρώ» για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς που επλήγησαν, επειδή οι καταναλωτές δεν προτίμησαν τα προϊόντα τους θεωρώντας ότι ευθύνονται για την επιδημία του E.coli μετά το συναγερμό που σήμανε η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος.

Την Τρίτη 7 του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, μία απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαίων παραγωγών, αλλά και διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, που έκριναν τη βοήθεια ανεπαρκή.

Οι Βρυξέλλες στη συνέχεια αύξησαν το ποσό, το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεραιότητα είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί λαχανικών το συντομότερο δυνατό“, εξήγησε ο Τσιόλος στον Τύπο. “Η προέλευση της επιδημίας δεν είναι ακόμη γνωστή“, παραδέχθηκε, “όμως προτεραιότητα παραμένει να σταματήσει η υγειονομική κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών“, υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Πηγή: Agronews