Με υποβάθμιση απειλεί τις ΗΠΑ, ο Οίκος Standard & Poor’s, εάν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου.

Σημειώνει πως θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από το επίπεδο «ΑΑΑ» σε εκείνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας (D).

Ο Γενικός Διευθυντής της Standard & Poor’s Τζόν Τσέϊμπερς τόνισε στο πρακτορείο Reuters πως τα ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως «D» (default), σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει την πληρωμή πάει άμεσα στο «D», δήλωσε ο κ.Τσέϊμπερς προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί στις 4 Αυγούστου, κατά την ωρίμανση των τίτλων, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες περί τεχνικής στάσης πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνουν μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται δε πως ακόμη και μια ιδιαίτερα πρόσκαιρη στάση πληρωμών θα αύξανε αυτομάτως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ και θα βάρυνε στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και στο ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.