H απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει μέσα σε μια δεκαετία όλους τους πυρηνικούς σταθμούς δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη γερμανική βιομηχανία, η οποία πρέπει τώρα να προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων με σκοπό να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στη χώρα.

Για να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών διοργανώνει σήμερα επενδυτικό συνέδριο στο Βερολίνο. Στα σχέδια της γερμανικής βιομηχανίας βρίσκονται και επενδύσεις στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

«H Ελλάδα δεν είναι κάποια εξωτική χώρα»

Υπέρ των επενδύσεων στην Ελλάδα παρά την κρίση χρέους τάχθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς-Πέτερ Κάιτελ. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας αξίζει να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι απάντησε: «Έχω εμπειρία με επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για κάποια εξωτική χώρα. Είναι μέλος της ΕΕ και πολλά από τα οποία ακούγονται, γράφονται και συζητιούνται αυτή τη στιγμή σχετίζονται απλά με τη διάθεση της στιγμής. Πιστεύω όμως ότι η στροφή της Γερμανίας στην ενεργειακή πολιτική είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμπεριλάβουμε σε αυτές τις σκέψεις, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Και τότε θα υπάρξουν πόροι, όπως εκείνοι που διοχετεύει στις διάφορες περιοχές η ΕΕ, για να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές. Προσωπικά πάντως τάσσομαι υπέρ του να μην βλέπουμε μόνο τη δεξιά πλευρά του ισολογισμού, όπου βρίσκονται συνήθως τα χρέη, αλλά να παρατηρούμε και την αριστερή πλευρά, όπου καταγράφεται η απόδοση. Εκεί ακριβώς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές, διότι διαφορετικά δεν θα τα καταφέρουν μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα».

Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε επενδύσεις

Στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται πολλές λόγος για ένα μίνι σχέδιο Μάρσαλ ή ακόμα και για «επιθετικές επενδύσεις» έτσι ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς-Πέτερ Κάιτελ δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιριών στην Ελλάδα: «Ναι, είναι αυτονόητο ότι είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε επενδύσεις όπου υπάρχει το σωστό πλαίσιο. Πιστεύω ότι στην Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουμε για λίγο την ομφαλοσκόπηση και να δούμε τι γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι το τέλος της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο μια υπόθεση εθνική. Η Γερμανία επέλεξε έναν ιδιαίτερο, έναν εναλλακτικό δρόμο…..Έχουμε τη δυνατότητα μέσω της στροφής στην ενεργειακή πολιτική να προχωρήσουμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό δρόμο, που δημιουργεί ενδεχομένως νέες ευκαιρίες σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

 

DLF / Jürgen Liminski / Στέφανος Γεωργακόπουλος

 

Πηγή: Deutsche Welle/skai.gr