«Αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, θα βρεθούμε με άδειο ταμείο κι αυτό είναι του κάθε νοικοκυριού και όχι του κράτους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας ευθύνης και συναίνεσης κοστίζει πολύ, ενώ συνέστησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να σοβαρευτούν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επανέφερε το αίτημά του για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκφοβίζει τους βουλευτές της έχοντάς τους κάτω από τη δουλεία του φόβου.

«Οι βουλευτές μας δε χρειάζονται υποδείξεις και παροτρύνσεις απάντησε» ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε όποιους θέλουν να το ψηφίσουν να το κάνουν.

«Είτε με 151 είτε με 180 ψήφους, ο μόνος τρόπος είναι εκλογές», υποστήριξε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ.

Για λαιμητόμο έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο αποχώρησε από την αίθουσα αφού προηγουμένως έθεσε θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιχείρημα ότι ούτε στο Σύνταγμα ούτε στον κανονισμό της Βουλής προβλέπονται πλαίσια ρυθμιστικά που περιλαμβάνουν τα πάντα και τίποτα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «νομικίστικη άσκηση» που έχει σκοπό την παρέλκυση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και αναπτυξιακό και όχι συνταγματικό.

Το βράδυ πρόκειται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε ο εφαρμοστικός νόμος, ο οποίος την Τρίτη εισάγεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο εφαρμοστικός νόμος θα είναι ένα θεσμικό πλαίσιο και στη συνεχεία θα εξελιχθεί το σχέδιο για την αλληλουχία των αποκρατικοποιήσεων.