Τη φημολογία περί σχεδίου συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών «έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Με βάση τη γαλλική πρόταση, όπως την παρουσίασε την Κυριακή η εφημερίδα Le Figaro, οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους.

Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Στηρίζει Λαγκάρντ για ΔΝΤ το Πεκίνο

Στο μεταξύ, η Κίνα εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξή της στη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, δήλωσε ο διοικητής της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας Ζου Σιαοσουάν.

Είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο εκφράζει δημόσια την υποστήριξή του στη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών για τη θέση που κατείχε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Τη θέση αυτή εκτός από τη Λαγκάρντ διεκδικεί και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς.