«Η συνεχής φορολογική επιβάρυνση έχει και τα όρια της» δηλώνει ο διοικητής της ΤτΕ

Σαφή προειδοποίηση προς τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναστολή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, απευθύνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε μεγάλη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η κλεψύδρα έχει φθάσει κοντά στο τέλος της, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, και τονίζει είναι πλέον ώρα να περάσουμε από τα λόγια στη δράση.

Επίσης, τονίζει ότι η συνεχής φορολογική επιβάρυνση έχει και τα όρια της, διατυπώνοντας αντιρρήσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής με την οποία επιχειρείται η μείωση του ελλείμματος. Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έως τώρα έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε φορολογικά μέτρα, ενώ και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν δίνει επαρκή έμφαση στον περιορισμό των δαπανών.

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι τα έσοδα πρέπει να ενισχυθούν μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς κάτι τέτοιο, εκτώς των άλλων, θα ενίσχυε το αίσθημα της δικαιοσύνης και τη συναίνεση στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ αφήνει αιχμές και για τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως η συντήρηση της ψευδαίσθησης ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις υπονομεύει τη συστράτευση της κοινωνίας στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση και πώς όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.