Πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Παπανδρέου προσέφερε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τη σταθεροποίηση του οικοδομήματος της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα για την ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού κλίματος στην Ευρώπη και κομμάτων που απορρίπτουν κατηγορηματικά βοήθεια στην Ελλάδα, όπως στην Φινλανδία η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένη που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση, η οποία μάχεται για την Ευρώπη».

«Με το πακέτο βοήθειας κερδίζουμε χρόνο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτηρίζοντας το πακέτο βοήθειας πολιτική συμφωνία για τη σταθεροποίηση του ευρώ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και δεν έχει αυτή τη στιγμή την οικονομική δύναμη που χρειάζεται» είπε η κ. Μέρκελ.

Προς το παρόν πρόκειται για «εγγυήσεις που δίνουμε στην Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές», σημείωσε η καγκελάριος. Απέρριψε δε την αναδιάρθρωση, «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες. «Δεν έχουμε ακόμη αυτή τη στιγμή τα εργαλεία για να κάνουμε κάτι τέτοιο τόσο ελεγχόμενα ώστε να μην είναι πάρα πολλοί εκείνοι στην Ευρώπη που θα πληγούν», είπε η κ. Μέρκελ. «Γι’ αυτό είναι κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος, αλλά βεβαίως με αυστηρούς όρους για να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα συνετό δρόμο», πρόσθεσε η καγκελάριος.