Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις έντονες πιέσεις και επικρίσεις των συναδέλφων του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το θέμα της συναίνεσης.

Το κλίμα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα αρνητικό μετά και τα πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα, κυρίως γερμανικών εφημερίδων, που συχνά χρησιμοποίησαν μάλιστα βαρύς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο του αρχηγού της ΝΔ. Στο θέμα επανέρχονται σήμερα οι βρετανικοί Financial Times που φιλοξενούν και συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.

“Υπερισχύει ο μικροπολιτικός ανταγωνισμός”

Ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει τα γνωστά επιχειρήματα του περί μείωσης των φόρων, επικαλούμενος φιλοσοφικές ρήσεις του Αριστοτέλη, και κάνει απολύτως σαφές πως δεν θα συναινέσει “στην χορήγηση του φαρμάκου που σκοτώνει τον ασθενή”. Ωστόσο, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, η επιχειρηματολογία του δεν φαίνεται να πείθει τους πιστωτές της Ελλάδας οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η οργή τους επικεντρώνεται στην εμμονή του αρχηγού της ΝΔ να εξακολουθεί να αγνοεί τις παραινέσεις τους. Η συναίνεση, γραφούν οι FT, είναι για τις Βρυξέλλες η ζωτική προϋπόθεση, sine qua non, για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος. Ο κ. Σαμαράς, αναφέρει η εφημερίδα, επιμένει σε μια φορολογική πρόταση που έχει απορριφθεί από την τρόικα ως μή ρεαλιστική.

 

Οι FT επισημαίνουν πως η υπερψήφιση του πρώτου και του δεύτερου σταθεροποιητικού προγράμματος από τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν ουσιαστικά μια παραδοχή για την καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ την οποία ο ίδιος υπηρέτησε. “Η επίμονη άρνηση της ΝΔ να στηρίξει το συμφωνημένο από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση πρόγραμμα καταδεικνύει ότι ακόμα και την ύστατη ώρα ο μικροπολιτικός ανταγωνισμός υπερισχύει του αγώνα για την αποφυγή μιας εθνικής καταστροφής, επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

 

 

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

 

Πηγή: Deutsche Welle/