Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με ψήφους 155 υπέρ.

Κατά ψήφισαν βουλευτές 143.

 

Απόντες ήταν δύο.

Ψήφισαν συνολικά 298 βουλευτές.

Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους και με αρκετή ένταση συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τη έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν το 1981.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν προσωρινά.

Νωρίτερα, στις ευθύνες που έχουν όλοι οι Έλληνες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε, «όλοι οι Έλληνες έχουμε το δικαίωμα, την ευθύνη και τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τόπο μας. Την οικονομική ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα θα την κατακτήσουμε εμείς και μόνον εμείς», σημειώνοντας ότι «πρώτα εμείς θα βάλουμε τάξη στη χώρα.

Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης δεν αποβλέπει μόνο στην στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα οφείλεται στις θυσίες της κοινωνίας. Πρέπει να θεωρούμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως εθνικό σχέδιο συγκρότησης». Είπε ότι πρώτη προτεραιότητα θα αποτελέσει ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στην αδικία.

«Δε δίνω συναίνεση στο λάθος» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και είπε ότι δίνει συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε στον πρωθυπουργό «αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο, εκλογές».

«Το τελεσίγραφο της ΕΕ απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό και του λέει να βάλει τα κεφάλια μέσα γιατί αλλιώς δε θα πάρει την 5η δόση», τόνισε στην ομιλία της η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως είπε το ΚΚΕ καλεί το λαό να στείλει το δικό του τελεσίγραφο, να διαγράψει από τη συνείδησή του το χρέος, το οποίο «θα διαγραφεί και πραγματικά όταν θα υπάρχει άλλη πολιτική εξουσία».

Έκκληση για συνεννόηση έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Μάλιστα έκανε λόγο για σκυλοκαβγά που δεν ωφελεί κανέναν.

Ο ελληνικός λαός ξεπερνά τους εκβιασμούς για την πέμπτη δόση, ενώ τόνισε ότι δικαίως υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΝ. Αλλά, πρόσθεσε, φαίνεται ότι οι δυνάμεις αυτές δεν εμπιστεύονται τους πολίτες και αυτός είναι ο λόγος που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν οδηγούν τη χώρα σε εκλογές.