Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη συντριβή στη διάρκεια της προσγείωσης ρωσικού αεροσκάφους σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Πετροζαντόφσκ της Καρελίας (νοτιο-δυτική Ρωσία), ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μόσχα – Πετροζαντόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία. Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 52 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, 44 σκοτώθηκαν και 8 έχουν τραυματιστεί», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ Novosti.

Από τους οκτώ εγκαυματίες του αεροπορικού δυστυχήματος οι επτά βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ τους, περιλαμβάνεται ένα παιδί 10 ετών.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ένας Σουηδός πολίτης περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Το αεροσκάφος, ένα Tu-134, που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία RussAir, επιχείρησε να προσγειωθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο του Πετροζαντόφσκ. Εξαιτίας του σοκ της πρόσκρουσης, το αεροσκάφος διερράγη και ανεφλέγη.

Τα πτώματα των επιβαινόντων διασκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε κατά την επείγουσα προσγείωσή του να πέσει σε κτίρια κατοικιών.

Το δυστύχημα οφείλεται στις δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τον διευθυντή του αεροδρομίου του Πετροζαντόφσκ Αλεξέι Κουζμίτσκι. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης υπήρχε ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη είχε καλύψει την περιοχή.

Όμως, σύμφωνα με αναπληρωτή διευθυντή της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ, το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

Το αεροπορικό δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στη ρωσική αεροπορία, έπειτα από τη συντριβή του Tu-154 της ρωσικής εταιρείας Poulkovo στην Ουκρανία το 2006, κατά την οποία σκοτώθηκαν 170 άνθρωποι.