Ένα «δίδυμο» θα αποτελούν στο εξής τα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας καθώς προωθούνται τρόποι για να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους όπως μέσω συγχωνεύσεων κλινικών ακόμη και… ανταλλαγής γιατρών.

Αυτό προβλέπουν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας που θέλουν το ιστορικό Νοσοκομείο Νάουσας -κατασκευασμένο το 1937 αποκλειστικά από δωρεές Ναουσαίων- να λειτουργεί βοηθητικά του Νοσοκομείου Βέροιας καθώς τα δυο ιδρύματα θα «μοιράζονται» τις εφημερίες και θα «συλλειτουργούν». Ήδη, ανήμερα το Πάσχα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Νάουσας και ζήτησε από το διοικητή τις προτάσεις του για συγχωνεύσεις κλινικών και συνεργασία με το Νοσοκομείο της Βέροιας δίνοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια κατάργησης.

«Όχι μόνο δε θα κλείσει το νοσοκομείο, αλλά ούτε θα υποβαθμιστεί σε αστικό κέντρο υγείας. Τίθεται μόνο θέμα ορθολογικότερης διαχείρισης. Θα καταθέσουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να συλλειτουργήσει με αυτό της Βέροιας. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει μόλις έναν αναισθησιολόγο. Τα κενά θα καλύψει για το Μάιο η δική μας αναισθησιολόγος κάνοντας εκεί τέσσερις εφημερίες. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και σε περίπτωση που το Νοσοκομείο Νάουσας χρειαστεί βοήθεια», λέει στον «A» ο διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας Παναγιώτης Τσακπουνίδης.

Ανάλογη «συνεργασία» έγινε και τον Ιανουάριο, όταν ο μοναδικός ωτορινολαρυγγολόγος του Νοσοκομείου Νάουσας εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου Βέροιας -όπου υπηρετούσαν ήδη τρεις ωτορινολαρυγγολόγοι- γεγονός που θορύβησε τους πολίτες. Ο φόβος πηγάζει από το ενδεχόμενο να χρειαστεί να «μεταναστεύουν» για να εξυπηρετηθούν, κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού.
«Πρωτοπορούμε»

Στο σχεδιασμό του υπουργείο Υγείας είναι το Νοσοκομείο Νάουσας που είναι μικρότερο σε δυναμικότητα και καλύπτει 34500 κατοίκους στο νομό, να υποστεί αλλαγές όπως μετακινήσεις κλινικών με χαμηλή πληρότητα στο Νοσοκομείο Βέροιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας δεν κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές με μεγάλη εμπειρία και πληρότητα όπως για παράδειγμα η Ορθοπεδική και η Χειρουργική. Το πιθανότερο, πάντως είναι τα δυο νοσοκομεία που τα χωρίζουν 25 χιλιόμετρα, να σταματήσουν να εφημερεύουν μαζί σε καθημερινή βάση για λόγους οικονομίας.

Όπως αναφέρει στον «A» ο κ. Τσακπουνίδης «το Νοσοκομείο Νάουσας θα αναπτυχθεί, καθώς δρομολογούνται έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και από ιδίους πόρους Εφαρμόζουμε πιλοτικά ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή, έχουμε ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και δομημένη καλωδίωση -πρωτοποριακό για ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο- που δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να συνδέεται με το Ιντερνετ. Σύντομα θα αναπτυχθεί ασύρματη επικοινωνία στην Παθολογική, τη Χειρουργική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οπότε ο ασθενής θα μπαίνει στο Ιντερνετ και ασύρματα ακόμη και από το θάλαμο όπου αναρρώνει. Μέχρι το Δεκέμβριο θα προμηθευτούμε και αξονικό τομογράφο».

Πάντως αντίθετοι σε μετακινήσεις προσωπικού από μικρά σε μεγαλύτερα όμορα νοσοκομεία και σε συγχωνεύσεις κλινικών που αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες υγείας έχουν δηλώσει εκπρόσωποι των γιατρών και φορέων της περιοχής.

πηγή: pliroforiodotis.gr (αναδημοσίευση από Αγγελιοφόρο)

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα