Συνεδρίαση ενόψει του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο της Ημαθίας, με την παρουσία πολιτικών, πυροσβεστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και τοπικών αρχών, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων με το θέμα της δασοπροστασίας.

Συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιββάλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και εντεταλμένος του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη σε θέματα πολιτικής προστασίας, ενώ τον κ. Καραπαναγιωτίδη εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ημαθίας, εκπρόσωπος του Β΄ Σ.Σ., της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων Βέροιας και Νάουσας, εκπρόσωποι δήμων, κ.α.
Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Μακεδονίας – Θράκης
 
Εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που έχει την ευρύτερη ευθύνη της πυροπροστασίας στη Κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, παρέστη ο Κώστας Κοκολάκης, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και έθεσε ορισμένα καίρια ζητήματα σχετικά με το θέμα, καθώς, πέρα από τα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα αυτό, προστέθηκε φέτος και η εναρμόνιση της όλης διαδικασίας με την νέα ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοκολάκης «η πολιτική προστασία βρίσκεται σε φάση εναρμόνισης με την κείμενη νομοθεσία», τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει, κατά ιεραρχία, η κάθε Τοπική και Δημοτική Κοινότητα, ο κάθε Δήμος, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, τελικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, πρέπει να συντονιστούν, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των υπευθύνων πολιτικής προστασίας, να απλοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις διαδικασίες κινητοποίησης του διαθέσιμου δυναμικού, να συντηρήσουν τα διαθέσιμα οχήματα, να ενημερώσουν τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν για την προστασία των δασών και αγρών.

Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε επίσης πως οι πιστώσεις που θα δοθούν από το κράτος στους δήμους για τον σκοπό αυτό (των οποίων το ποσό δεν είναι γνωστό), έχουν συγκεκριμένο προορισμό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο. Οι πιστώσεις αφορούν τον καθαρισμό δασών και αλσυλλίων, την αποκατάσταση – παρέμβαση σε χωματερές, την ενίσχυση εθελοντικών δράσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πυροπροστασίας, τον εξοπλισμό των δήμων (με οχήματα, ασυρμάτους κ.α.), καθώς και τα λειτουργικά έξοδα (φύλαξη χωματερών, καύσιμα για περιπολίες σε δάση κλπ).

Ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες που έχουν οι 3 Δήμοι της Ημαθίας, τόσο για την φύλαξη των τεσσάρων λειτουργούντων ΧΑΔΑ, όσο, κυρίως, των ανενεργών ή αποκαθιστάμενων χωματερών του νομού, ενώ κύρια ευθύνη έχουν οι δήμοι για την φύλαξη των παράνομων αποθέσεων σκουπιδιών και μπαζών.

Προ των ευθυνών τους έθεσε επίσης ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την διοίκηση του ΟΣΕ και της ΔΕΗ, καθώς πολλές φορές είναι αιτία για πρόκληση πυρκαγιών (από τα φρένα των τρένων ή την κοπή καλωδίων).

Ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κ. Μακεδονίας
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, περιφερειάρχης της Υπηρεσίας στην Κεντρική Μακεδονία, Αργύρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα, από την πλευρά της Πυροσβεστικής. Ο υποστράτηγος τόνισε την ικανότητα των τριών διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ημαθίας, τονίζοντας πως τα φετινά αστικά περιστατικά πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν άψογα.Επιπλέον, ο κ. Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι έτοιμοι σε μηχανολογικό επίπεδο και έμψυχο δυναμικό.

Τέλος, ο υποστράτηγος ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού, στις Εργατικές Κατοικίες της Βέροιας.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας
 
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας και, ως ανώτερος σε βαθμό, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας, Πύραρχος Διονύσης Συντίλας, στην αρχή της τοποθέτησής του σχολίασε καυστικά την απουσία πολλών από τους εκπροσώπους που απαρτίζουν το Όργανο, αναφέροντας πως η μεγάλη απουσία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν το θέμα της πυροπροστασίας.

Επίσης, ο κ. Συντίλας αναφέρθηκε στο θετικό γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται οι αγροτικές πυρκαγιές, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι άδειες καύσης, γεγονός που δείχνει πως οι πολίτες άρχισαν να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που έχουν και προσπαθούν για το καλύτερο.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας παρουσίασε στους συμμετέχοντες φωτογραφίες παράνομων χωματερών από κάθε γωνιά του νομού, εικόνες που δείχνουν πως και οι τρεις δήμοι έχουν πολύ δουλειά να κάνουν στον τομέα της αποκατάστασης.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα