Σε κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας προχώρησαν γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού σχολείου και κάτοικοι της Σφηκιάς, το πρωί της Παρασκευής, αντιδρώντας στο επιχειρούμενο κλείσιμο του σχολείου και τη συγχώνευσή του με αυτό των Ριζωμάτων.

Η κατάληψη διήρκεσε από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, η υπηρεσία της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας.
Η κατάληψη ήταν ένα ακόμη βήμα των Σφηκιωτών οι οποίοι αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το κλείσιμο του σχολείου.
Προηγήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και στο Δήμο Βέροιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το πρωί της Παρασκευής προχώρησαν σε κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια εξέθεσαν τα αιτήματά τους διαδοχικά στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τη Δήμαρχο Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου.
Για μια ακόμη φορά υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να γράψουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων στο οποίο συγχωνεύεται το σχολείο της Σφηκιάς.
Επισήμαναν ότι δεν εφαρμόζεται ή ίδια η οδηγία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου η οποία είναι σαφής.
Η οδηγία αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει επάρκεια στις κτηριακές υποδομές – εγκαταστάσεις, ενώ κριτήρια είναι επίσης η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες και η διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο.
Μάλιστα η οδηγία αναφέρει ρητά ότι «σε ό,τι αφορά τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, κάθε περίπτωση θα εξετασθεί χωριστά».
Από τα παραπάνω δε λήφθηκε τίποτα υπόψη… Αντίθετα, όπως τονίζουν γονείς και κάτοικοι, από πουθενά δεν προκύπτει κάποια εκπαιδευτική και παιδαγωγική σκοπιμότητα και στόχος. Αντίθετα εκφράζονται βάσιμες αντιδράσεις όχι μόνο για το γεγονός ότι κλείνουν ένα ολιγοθέσιο σχολείο για να συγχωνευτούν με ένα άλλο ολιγοθέσιο, άρα εφαρμόζεται και πάλι η συνδιδασκαλία, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι το Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους 6χρονοι και 18χρονοι μαθητές….
Σε ψήφισμά τους οι γονείς των μαθητών και οι κάτοικοι καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας για εμπαιγμό. Όπως αναφέρουν, επισκέφτηκαν δυο φορές το αρμόδιο Υπουργείο απ’ όπου έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα εξεταστεί το αίτημά τους, τη στιγμή που είχε ήδη υπογραφεί το σχετικό ΦΕΚ….
Οι αντιδράσεις των γονέων και των κατοίκων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με κινητοποιήσεις που θα φτάσουν μέχρι και σε κλείσιμο δρόμων, ενώ από την Παρασκευή στο Δημοτικό σχολείο υψώθηκαν μαύρες σημαίες….
Ψήφισμα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του συνόλου των κατοίκων Σφηκιάς
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού σχολείου και το σύνολο των κατοίκων της Σφηκιάς του Δήμου Βέροιας δηλώνουμε ακόμη μια φορά ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου μας.
Υπογραμμίζουμε και τονίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην γράψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο που μας υποδεικνύουν, θεωρώντας ότι η επιχειρούμενη συγχώνευση δεν εξυπηρετεί και δεν υπηρετεί κανέναν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό σκοπό.
Και στο σχολείο συγχώνευσης θα συνεχίζεται η συνδιδασκαλία τάξεων, ενώ ταυτόχρονα αναφύονται και άλλα σοβαρά προβλήματα, καθώς το συγκεκριμένο σχολείο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο και το Λύκειο, κάτι που έχει σαν συνέπεια τη συνύπαρξη 6χρονων και 18χρονων στον ίδιο χώρο.
Δε διασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών με σοβαρό ενδεχόμενο να αναλάβουν την μετάβασή και την επιστροφή τους οι ίδιοι οι γονείς.
Το κλείσιμο του σχολείου, το οποίο θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουμε, θα έχει σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο σε ένα χωριό και σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης.
Ήδη υπάρχουν οικογένειες οι οποίες, στην προοπτική του κλεισίματος του σχολείου, δηλώνουν ότι θα φύγουν από το χωριό.
Η επιχειρούμενη συγχώνευση, πέρα των άλλων, δρομολογήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη μια σειρά από ζητήματα, αλλά ούτε και η γνώμη των γονέων και των κατοίκων.
Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας το οποίο απαντώντας στις αντιδράσεις μας, μας διαβεβαίωνε ότι θα εξετάσει το αίτημα μας τη στιγμή που ήδη είχε υπογραφεί το σχετικό ΦΕΚ.
Απαιτούμε την εφαρμογή της οδηγίας της ίδιας της κ. Υφυπουργού σύμφωνα με την οποία το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις να μην κλείσει.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει μέχρι την τελική δικαίωση.
Το Δημοτικό Σχολείο Σφηκιάς δε θα κλείσει!!!

Ο Σύλλογος Γονέων Και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σφηκιάς

Το Τοπικό Συμβούλιο Σφηκιάς

Το σύνολο των κατοίκων της Σφηκιάς
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα