Η πρώτη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας για το συμπύρηνο με την Ένωση Κονσερβοποιών έγινε χθες το πρωί στο κέντρο «Δήμητρα» στο Μακροχώρι. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών έθεσαν στον πρόεδρο της ΕΚΕ Κώστα Αποστόλου θέματα που αφορούν τη νέα καλλιεργητική σαιζόν και φυσικά, όπως αποφασίσθηκε στη σύσκεψη που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησαν να διαπραγματευτούν τις φετινές τιμές. 

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Αποστόλου στην εφημερίδα “Λαός”, η συζήτηση παρουσίασε ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι δυνατή η συλλογική διαπραγμάτευση, παρά μόνο η διαπραγμάτευση της κάθε Ομάδας Παραγωγών με την βιομηχανία στην οποία παραδίδει το προϊόν της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συλλογική διαπραγμάτευση θα λειτουργούσε ως εναρμονισμένη πρακτική τιμών που δεν συνάδει με τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού. Η ΕΚΕ άλλωστε έχει ήδη κατηγορηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τέτοιου είδους συμπεριφορά και πέρσι τον Ιούλιο είχε δημοσιοποιήσει ανακοίνωση με την οποία καθιστούσε σαφές ότι «η ανακοίνωση μιας ενιαίας τιμής για το ροδάκινο που αγοράζουν οι κονσερβοποιίες απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις αλλά και ειδική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Τότε μάλιστα, μέλη της ΕΚΕ είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για τακτικές που αποσκοπούν στη «μείωση του ανταγωνισμού μέσω του σχηματισμού ενιαίων τιμών αγοράς προϊόντος» για ανακοίνωση τιμής το 2006, ενώ στις κονσερβοποιίες είχε επιβληθεί και το ανάλογο πρόστιμο. 

Πηγή: laosver.gr
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα