Επιμέλεια στήλης:
Γιάννης Ιωαννίδης
 
Μια πολύ νόστιμη συνταγή νηστίσιμη. Η συνταγή είναι από την περιοχή της Φλώρινας.

ΥΛΙΚΑ

11 Πράσινα Κολοκυθάκια
150 γραμμ. κόκκινη Κολοκύθα
3 Φρέσκα Κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι Άνηθο
4-5 φυλλαράκια Δυόσμου
Αλάτι & Πιπέρι
1 ποτ. Χυμό Λεμονιού
10 κουτ. Ρύζι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες. Τα κόβουμε στο ύψος που θέλουμε για να τα χωράει η κατσαρόλα μας. Αφαιρούμε μια φέτα από κάθε κολοκυθάκι και την κρατάμε στην άκρη για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα σαν καπάκι. Κουφώνουμε το κολοκύθι και ρίχνουμε το εσωτερικό σε ένα μπολ. Το περνάμε στο μπλέντερ να γίνει σαν πουρές.
Ετοιμάζουμε τα καπάκια. Κόβουμε γύρω γύρω την φέτα κολοκυθιού, την μικραίνουμε λίγο για να χωράει μέσα στην τρύπα του κολοκυθιού.

Έτοιμα τα κολοκύθια και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το πράσινο κολοκυθάκι να τσιγαριστεί (πρώτα τα πιο σκληρά υλικά γιατί θέλουν πιο πολύ ώρα στο τηγάνι). Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε και ξερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κόκκινο κολοκύθι. Ρίχνουμε τον άνηθο να βγάλει και αυτός το άρωμα του και μετά λίγο δυόσμο. Είναι χωνευτικός και θα μας βοηθήσει στο στομάχι.
Πλένουμε το ρύζι με νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Το ρύζι θα βράσει μέσα στο τηγάνι αλλά σε αυτό το στάδιο θα πάρει τα αρώματα από το τηγάνι. Προσθέτουμε στο τηγάνι ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε αρκετό αλάτι γιατί το ρύζι τραβάει το αλάτι και είναι νόστιμο αν είναι λίγο αλμυρό. Στη συνέχεια μπαίνει στο τηγάνι ½ ποτ. χυμό λεμονιού. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Προσέχουμε να μην τα γεμίσουμε μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι στην κατσαρόλα. Βάζουμε ένα καπάκι σε κάθε κολοκυθάκι. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, όρθια ή πλάγια, όπως μας βολεύει. Φροντίζουμε να είναι σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο για να στερεώνονται καλύτερα και να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά. Ρίχνουμε λίγο νερό μέσα στη κατσαρόλα για να μην αρπάξει το φαγητό. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σειρά έχει το πολτοποιημένο κολοκυθάκι που βγάλαμε από τα κολοκυθάκια. Το ρίχνουμε γύρω γύρω στη κατσαρόλα. Αυτό θα χυλώσει και θα γίνει μια ωραία σαλτσούλα, που αντικαθιστά το αυγολέμονο! Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το κόκκινο κολοκύθι που μας έμεινε για να γίνει πολύχρωμο το φαγητό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι χυμό λεμονιού. Συμπληρώνουμε με νερό, να καλυφθούν τα κολοκυθάκια περίπου μέχρι την μέση. Δεν χρειάζεται να σκεπαστεί γιατί το κολοκυθάκι θα βγάλει και το δικό του υγρό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Και ένα μικρό μυστικό… Για να είναι πιο χρωματιστό και χορταστικό το πιάτο τηγανίζουμε μαύρες ελιές, τις σβήνουμε με χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια!

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη…
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα