Η ανάγκη συντονισμένων δράσεων όλων των τοπικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των κουνουπιών και κατά συνέπεια τον όσο το δυνατόν περιορισμό της εξάπλωσης του «Ιού του Δυτικού Νείλου» μέσω αυτών, τονίστηκε χθες το πρωί σε ενημερωτική εκδήλωση στο ΚΕΓΕ Μακροχωρίου.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας (πρώην Ν.Α. Ημαθίας) και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι από τους Δήμους και της Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Ημαθίας.

Χαμηλότερες φέτος οι πιστώσεις για την καταπολέμηση

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης, τα κατανεμημένα κονδύλια στην Ημαθία, για την αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι χαμηλότερα από πέρσι, παρά το γεγονός ότι κατά την περσινή χρονιά παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα, ορισμένα μάλιστα θανατηφόρα, στην Ημαθία.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιος Σώκος, στις 29 Μαρτίου, ενέκρινε το ποσό του 1.990.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η κατανομή των 2 εκατ. ευρώ περίπου για τον σκοπό αυτό, έγινε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ως εξής:

·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών 480.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής 160.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας 130.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 90.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας 75.000 ευρώ
·    Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς 25.000 ευρώ

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η Ημαθία είναι προτελευταία στις πιστώσεις, με 20.000 ευρώ περίπου λιγότερα από πέρσι, με την πρόφαση ότι στη μεν Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλος πληθυσμός, στη δε Ενότητα Σερρών, υπάρχουν πολλοί ορυζώνες.
Αλλά και από τους δύο γειτονικούς και παρόμοιων καλλιεργειών Νομούς, Πέλλας και Πιερίας, τα χρήματα είναι λιγότερα, παρά το γεγονός ότι στην Ημαθία, ειδικά στον κάμπο (στο πάλαι ποτέ «Βάλτο των Γιαννιτσών») σε συνδυασμό με την Τάφρο «66», το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

Ωστόσο, έστω και με αυτή την κατανομή υπάρχει πρόβλημα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κουνουπιών, καθώς καλείται η αιρετή Περιφέρεια, ανά Περιφερειακή Ενότητα, να προκηρύξει διαγωνισμούς, ώστε να ανατεθεί το έργο του ψεκασμού σε εταιρίες.
Μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι τέτοιο, αφού στις 29 Μαρτίου εγκρίθηκαν οι πιστώσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, αλλά ο Γ. Γ. Θύμιος Σώκος ενημέρωσε πως αρμοδιότητα για τις προκηρύξεις είναι των Περιφερειών.
Έτσι, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας και πλέον, ώστε να ανατεθεί το έργο, καθώς οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.

Οι ευθύνες των Δήμων, Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων και πολιτών

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ημαθίας, πέρα από την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης κατά του Ιού του Δυτικού Νείλου, έθεσαν προ των ευθυνών τους όλους τους τοπικούς αιρετούς άρχοντες και υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων.
Όπως τονίστηκε, πρέπει και οι τρεις Δήμοι, αλλά και όλες οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Ημαθίας, να εντοπίσουν και να «χαρτογραφήσουν» τις πιθανές εστίες που ευδοκιμούν την αναπαραγωγή των κουνουπιών (βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την εναπόθεση των αυγών τους), ώστε αφενός να προβεί από μόνη της η κάθε περιοχή στον καθαρισμό τους και αφετέρου, όπου χρειαστεί, να παρέμβει η Υπηρεσία για ψεκασμούς.

Στάβλοι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ακαθάριστα αυλάκια και φρεάτια αποχετεύσεων, αρδευτικά κανάλια, χωματερές ή χώροι απόθεσης νωπών φρούτων, είναι μεταξύ των σοβαρότερων εστιών που είναι – δυνάμει – μολυσματικές και επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία.
Οι Δήμοι, οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες από τη μία, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, οφείλουν να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά. Το γεγονός ότι στην χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση απουσίαζαν πολλοί εκπρόσωποι που έχουν επαυξημένες ευθύνες στον τομέα αυτό, ας ελπίσουμε ότι δεν προμηνύει την ανάλογη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα