Για το πρόβλημα με τις επιστροφές ΦΠΑ στους καπνοπαραγωγούς  για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009 συνυπέγραψε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με άλλους συναδέλφους Βουλευτές του κόμματος.


 

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής :

«Στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες ΔΟΥ (μέχρι στιγμής στη Δυτική Ελλάδα π.χ. ΔΟΥ Αγρινίου, ΔΥΟ Μεσολογγίου, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές) σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και ως επί το πλείστον καπνοπαραγωγούς οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως επιστροφή ΦΠΑ με τους εκάστοτε ισχύοντες κατ’ αποκοπή συντελεστές με το σκεπτικό ότι αντιστοιχούν στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης που έχουν εισπράξει για την παραγωγή καπνού.
Επειδή, η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές δεν έχει τροποποιηθεί και συνεχίζει να ισχύει Ε.Δ.Υ.Ο. ΠΟΛ. 41/3.2.1988 Εγκύκλιος διαταγή του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
Επειδή, τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς αλλά και στους άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Επειδή, δε συνάδει με την αρχή της χρηστής διοίκησης η πρακτική των ΔΟΥ στην αρχή να προβαίνουν (μετά από συνοπτικό έλεγχο) όπως άλλωστε προβλέπει και η προαναφερόμενη  Εγκύκλιος, στην επιστροφή του ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές στο σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί τόσο στην εμπορική αξία των αγροτικών προϊόντων όσο και στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης, και εκ των υστέρων να ζητά από τους αγρότες να επιστρέψουν τα εν λόγω ποσά και μάλιστα με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Επειδή, οι οδηγίες που δίδονταν κατά καιρούς από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετικά ερωτήματα των ΔΥΟ ουδέποτε αναφέρθηκαν σε αναστολή της επιστροφής του ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για τα ποσά που αναλογούν στην αξία των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Επειδή, η ενέργεια αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.
Επειδή, οι έλεγχοι αυτοί πρόκειται να επεκταθούν στο σύνολο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κλπ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πώς είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία να ζητά, μετά από δέκα χρόνια, από χιλιάδες αγρότες να επιστρέψουν τα ποσά τα οποία έχουν εισπράξει ως επιστροφή ΦΠΑ;
2. Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να σταματήσει το φορολογικό pogrom εις βάρος των αγροτών του ειδικού καθεστώτος;»

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα