Φωτορεπορτάζ από naousanews.gr
Ο καιρός τελικά βοήθησε και σήμερα Κυριακή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο καρναβάλι της Νάουσας με το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και τη σατιρική παρέλαση αρμάτων και πολιτιστικών συλλόγων στην πλατεία Καρατάσου, παρουσία και του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Το πρωί, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, από την περιοχή «Μπατάνια» και το διατηρητέο κτήριο «Μάκη» του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» όπου έγινε το «ντύσιμο του «Γενίτσαρου» και το «μάζεμα του μπουλουκιού». Εκεί ο πρόεδρος κ. Ζαχαριάδης ανέλυσε όλη τη διαδικασία και την ιστορία του εθίμου, παρουσία και του τρίτου κρατικού καναλιού και συγκεκριμένα της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια».
Στη συνέχεια, στο  χώρο του Δημαρχείου, δόθηκε από το Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό η άδεια στους αρχηγούς των «μπουλουκιών», τα οποία ακολούθησαν την ιστορική διαδρομή τους στην πόλη και  κατέληξαν  το απόγευμα στην πλατεία Αλωνίων, όπου σύμφωνα με το έθιμο πραγματοποιήθηκε  το «βγάλσιμο των προσώπων».


Η Αποκριάτικη παρέλαση

altΗ Αποκριάτικη παρέλαση ξεκίνησε το μεσημέρι και αποτελούνταν αποτελείται από δύο μέρη. Στην πλατεία Καρατάσου, το πρόγραμμα άνοιξε η Φιλαρμονική Ναούσης, ερμηνεύοντας αποκριάτικα κομμάτια και ακολούθησε  η «Αναπαράσταση του Ναουσαίικου γάμου» από το Σύλλογο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα» σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο Νάουσας και το Κ.Α.Π.Η.  Επίσης,  παρέλασαν  σατιρικά άρματα και καρναβαλικές ομάδες και στο δεύτερο μέρος, Λαογραφικοί Σύλλογοι.
Στην παρέλαση συμμετείχαν:
Α΄ΜΕΡΟΣ: Σατιρικά άρματα και καρναβαλικές ομάδες: Σύλλογος Φίλοι του Καρναβαλιού (με τέσσερα άρματα “Άρτσι μπούρτζι και Λουλάς το μπουρ…λο η Ελλάς», «Παττυ-νάδα», «Δ.Ν.Τ. μας ρούφηξαν…το αίμα», «Εμείς τα φάγαμε») Μαθητές σχολείων, Καρναβαλική ομάδα της Σχολής χορού Boby Control, Σατιρική Ομάδα «Η παρέα του για Γκαϊλέ» (με δύο σατιρικά άρματα «Το ρακοκάζανο», «Φτώχεια, πείνα και λατέρνα»)
Β΄ΜΕΡΟΣ: Λαογραφικοί Σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας και Σύλλογος Μεσημβρίας Θεσ/νίκης, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, «Πυρσός», Σύλλογος Βλάχων Νάουσας.

altΜετά τη λήξη της παρέλασης ακολούθησαν αποκριάτικα γλέντια σε «Στέκια γλεντιού», τα οποία στήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους και σημεία της πόλης με τη συμμετοχή των Λαογραφικών Συλλόγων, του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού και Σατιρικών-καρναβαλικών Ομάδων. Στα «Στέκια γλεντιού» προσφέρθηκε  ξινόμαυρο κρασί.

Σημειώνουμε πως την  παρουσίαση της αποκριάτικης παρέλασης επιμελήθηκε  ο  Κώστας Κόλλας με μέλη της θεατρικής ομάδας «Θεατρόραμα» και παρουσιαστές ήταν η Ευγενία Νακοπούλου και ο Γιώργος Μακρογιώργος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Για πρώτη φορά τα «Κούλουμα» την Καθ. Δευτέρα θα γιορταστούν με αξιόλογες εκδηλώσεις  σε όλο το διευρυμένο Δήμο Νάουσας.
1) Στη Νάουσα: Τα μπουλούκια «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα ακολουθήσουν ελεύθερη πορεία στην πόλη. Στην πλατεία Καρατάσου στις 11:00 θα ξεκινήσει η «Γιορτή της Φασολάδας με Σαρακοστιανά», από το Σύλλογο Φίλοι του Καρναβαλιού με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων «Πυρσός», «Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», «Αράπιτσα».
2) Στην Επισκοπή και την περιοχή «Ρουντίνα» και 3) στο Αγγελοχώρι στην περιοχή «Ροδίνα», από ώρα 10:00 θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» με φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή Πολιτιστικών- Λαογραφικών Συλλόγων.  
4) Στο Γιαννακοχώρι, η καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου θα ξεκινήσει στις 11:00.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα